Jetten wil garanties bij hervormingen Europese energiemarkten

Als het aan minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66) ligt, moeten de EU-lidstaten de lampen verplicht verder dimmen. Ook vindt hij dat niet alleen Nederland de portemonnee moet trekken.

2 min. leestijd

Nederland wil dat EU-lidstaten verplicht worden om meer energie te besparen. En dit volgens duidelijke regels. “Want dat is de snelste manier om de druk op de gasmarkt en ook de druk op de prijzen te verlichten,” zei de minister. Bij andere maatregelen die de lidstaten en de Europese Commissie voorstellen zet hij vraagtekens; hij vreest dat de Nederlandse staatskas eronder lijdt.

Hameren op heldere plannen

“Teleurgesteld,” is minister Rob Jetten, “dat er nog steeds geen concrete voorstellen van de Europese Commissie liggen voor meer energiebesparing.” In Luxemburg praat hij vandaag met de andere EU-ministers voor Klimaat en Energie. Zijn inzet is helder: “Ik zal vandaag wederom pleiten om verplichte besparingsdoelen met elkaar af te spreken.”

Tegelijkertijd twijfelt Jetten aan de maatregelen die andere landen en de Europese Commissie voorstellen om in te grijpen op de gas- en elektriciteitsmarkten. Zo wordt er gepraat over het Iberisch model, dat in heel de EU een prijsplafond op gas voor elektriciteitsopwekking voorstelt. Spanje en Portugal passen dat model al toe, maar Jetten is bang dat Nederland voor de kosten zal opdraaien.

Solidair zijn, maar met garanties

“Ik heb veel vragen voor de Europese Commissie over de financiële impact van het Iberisch model,” zei Jetten. “Voor Nederland betekent het Iberisch model dat Nederlandse gascentrales harder moeten draaien om elektriciteit te produceren. En dat gaat voor een groot deel naar andere landen,” zei Jetten. Hij noemt het Verenigd Koninkrijk als voorbeeld van bestemming. 

Dus wie gaat die hogere gasrekening voor Nederland betalen als de gascentrales harder moeten draaien, vraagt Jetten zich hardop af. “We willen echt wel solidair zijn in deze crisis, maar dan moeten we ook wel zeker weten dat de kosten door iedereen worden gedragen en niet alleen op het Nederlandse bordje terechtkomen,” benadrukt de minister.

Meer weten over de gevolgen van de energiecrisis voor Nederland en de rol die ons land speelt bij het vinden van oplossingen? Neem een abonnement op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie en blijf op de hoogte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie