Jesse Klaver zegt: “Sorry voor groen pacifisme”

GroenLinks-leider Jesse Klaver biedt de Oost-Europeanen zijn excuses aan. Te lang hebben groene en progressieve partijen in West-Europa volgens Klaver geloofd dat oorlog op ons continent niet meer mogelijk zou zijn. Daardoor heeft ook zijn eigen partij de Russische dreiging niet serieus genomen.

2 min. leestijd

Nu het oorlog is, is het zaak dat “we winnen”, zei Klaver bij een politieke conferentie in Berlijn.

“Om eerlijk te zijn: wij als Groenen hebben een fout gemaakt. We dachten dat we veilig waren en dat we nooit een nieuwe oorlog zouden zien op het Europese continent. We zaten verkeerd”, zei Klaver. 

Tegen de Oost-Europeanen zei hij: “Ik moet onze vrienden in Oost-Europa mijn excuses aanbieden. We namen de Russische dreiging niet serieus genoeg. Dus hebben we te weinig geïnvesteerd in defensie”. 

Klaver maakte zijn mea culpa bij een conferentie in Berlijn waar Europese en Amerikaanse progressieve politici een links antwoord zoeken op de crisis die door de oorlog is ontstaan. De Progressive Governance Summit wordt vanavond afgesloten met een speech van de Europese PvdA-leider Frans Timmermans.

‘Nieuwe allianties met de rest van de wereld’

“Wij willen geen oorlog. Maar als zij oorlog met ons willen, dan moeten wij winnen”, zei klaver. Om dat voor elkaar te krijgen moet de Europese Unie ook nieuwe allianties aangaan met landen in Afrika en Latijns-Amerika. Doordat Europa zich egoïstisch opstelt tegenover de ontwikkelingslanden, hebben Rusland en China op veel continenten vrij spel.

Dat veel ontwikkelingslanden tijdens de coronapandemie hulp kregen van China en Rusland en niet van Europa heeft kwaad bloed gezet. Volgens Klaver krijgt Europa nu de rekening gepresenteerd doordat belangrijke landen als India weigeren de Russische invasie te veroordelen en niet meedoen met de Europese sancties.

“Dit is een conflict tussen democratieën en autoritaire regimes. We moeten breder kijken. Ook naar Latijns-Amerika en naar Afrika. China en Rusland pakken een sleutelpositie in die werelddelen. We hebben het de afgelopen twintig jaar verprutst”, zei Klaver.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie