Het asiel- en migratiedebat zit in het slop door politieke onenigheid. Om dat te doorbreken, presenteerde de Europese Commissie vorig jaar een migratiepact, maar ook deze voorstellen zijn inmiddels vastgelopen door politiek getouwtrek. Daarom komt het Europees Parlement vandaag met haar eerste reeks aan plannen op de voorstellen, die worden gezien als een laatste reddingsboei voor het Europese migratiepact.
Broodnodig
De Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers (CDA): “De cijfers liegen er niet om: vandaag de dag wordt slechts één derde van alle asielverzoeken ingewilligd en keert bovendien slechts één derde van de uitgeprocedeerde asielzoekers daadwerkelijk terug. Dit is geen houdbare situatie”.
Na jaren van discussies is het volgens Lenaers nu tijd om knopen door te hakken, en de plannen van zijn fractie zijn volgens de Europarlementariër de geschikte aanzet. De oplossing? “Het behouden van de verplichte solidariteit tussen de lidstaten: maar in daad, niet in vorm. Elke lidstaat zal moeten bijdragen, bijvoorbeeld door middel van herplaatsing, terugkeersponsoring of steunmaatregelen voor capaciteitsopbouw”.
Weerstand
Het voorstel om een gemeenschappelijke asielprocedure te creëren, zou de individuele afwikkeling van aanvragen moeten tegengaan. Het zou de zaak een stuk efficiënter maken, toch is niet iedereen tevreden met die aanpak.
Sinds jaar en dag verzet Polen zich tegen een gezamenlijke strategie, ieder land zou volgens de Poolse premier Morawiecki het recht hebben om zelf te beslissen wie er op het territorium wordt opgenomen. Om die reden weigerde Polen – evenals Bulgarije, Hongarije en Tsjechië – in 2018 om mee te werken aan het migratiepact van de Verenigde Naties.
De hervormingen worden in de namiddag gepresenteerd aan het Parlement door de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE).