In’t Veld op missie

1 min. leestijd

Het Europees Parlement stuurt volgende week een speciaal team onder leiding van Sophie In’t Veld (D66) naar Slowakije en Bulgarije. De onderzoeksmissie wil weten hoe het staat met de rechtsstaat, de democratie en de fundamentele vrijheden. Later dit jaar gaan In ‘t Veld en haar collega’s ook nog naar Slovenië, dat momenteel voorzitter is van de Europese Unie.

Drie jaar geleden was In’t Veld ook al bezoek in Slowakije, toen na de moord op onderzoeksjournalist Jan Kuciak en z’n partner. Het Europees Parlement besloot daarna om regelmatig zelf op pad te gaan om ter plekke te onderzoeken hoe het gesteld is met de kwaliteit van de rechtsstaat in verschillende EU-landen.

Ter voorbereiding van het bezoek aan Slovenië werd voor de zomer een hoorzitting georganiseerd met de Sloveense premier, maar hij kreeg ruzie met In’t Veld, omdat hij de filmpjes die hij had meegenomen niet mocht laten zien.

In Bulgarije zal de missie vooral aandacht hebben voor de bestrijding van corruptie, de onafhankelijkheid van de rechtspraak en de enorme politieke druk die er is op journalisten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie