In de nieuwsbrief Brussels Peil: Vooruitschuiven

Het is een oud recept. Als je er niet uitkomt hoef je niet meteen een besluit te nemen. De tijd is vaak de grootste vriend van het compromis in Europa. In het verleden werd tijdens onderhandelingen soms letterlijk de tijd even stil gezet, zodat de Landbouwministers altijd om vijf voor twaalf overeenstemming bereikten, ook al was het midden in de nacht of was het ochtendgloren reeds aangebroken.

1 min. leestijd

De Klimaatministers hadden veel problemen. De één wilde sneller (vooral minister Jetten), terwijl anderen op de rem stonden. En dus is besloten om over vier jaar nog eens te kijken wat er allemaal mogelijk is. Of er wellicht nieuwe technische inzichten zijn, waardoor sommige maatregelen niet zo hard hoeven worden genomen. Zoals het verbod op de productie van de verbrandingsmotor.

Ook in de G7 zag je dat de leiders de heikele problemen behendig voor zich uitschoven in de hoop dat uiteindelijk ingewikkelde problemen zichzelf oplossen of minder groot worden. Maar dan voorkom je wel grote krantenkoppen zoals: Top mislukt, leiders worden het niet eens.

Verder in de nieuwsbrief de zorgelijke toestand van de democratie. Er zijn nieuwe cijfers en Marko Bos analyseert een en ander.

U kunt de hele nieuwsbrief Brussels Peil van onze hoofdredacteur Bert van Slooten hier lezen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie