In 2050 meer kunststof dan vissen in de zee

3 min. leestijd
Koh Phangan, Thailand – dec 26, 2015 : Young peope and consequences of sea water pollution on the Haad Rin beach after the full moon party in island Koh Phangan, Thailand

Nederland en België zijn koplopers in de transitie naar een kringloopeconomie. Maar het moet beter, want in het huidige tempo plastic produceren en consumeren, is op den duur zeer schadelijk voor het milieu.
Daarom organiseert de Nederlandse ambassade in Brussel een driedaagse handelsmissie, waarbij de private en publieke sector uit beide landen de koppen bij elkaar steken. Hoe gaan we beter om met plastic en is recyclen ook mogelijk in de bouw?

Bubbelen voor een beter klimaat

“Dit is een mooie kans om te discussiëren met andere bedrijven. Hoe kunnen we het beter doen?”, stelt een opgetogen Marin van Wetering. Hij is accountmanager van The Great Bubble Barrier, een organisatie die plastic uit de binnenwateren filtert met bubbels. Van Wetering heeft een duidelijke missie: “Naar schatting komt elk jaar 8 miljard kilo plastic in de oceanen terecht. Dat tegengaan doe je volgens ons het best bij de bron, dus in onze rivieren en kanaaltjes.”

Maar daar stopt het niet: “We willen ons project uitbreiden naar Frankrijk, Duitsland en ja… de zuiderburen”. The Great Bubble Barrier wil de plastic-keten doorbreken: “We kunnen hoogwaardige producten recycleren uit wat we opvissen. Maar het is nog beter om het weg te houden en dat willen we ook bespreekbaar maken hier.”

Overheid schiet te hulp

Het versnellen van de transitie naar hoogwaardige recyclage van plastic is de inzet van de handelsmissie. Maar Pieter Vervinckt beleidsadviseur Europees beleid bij de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij legt uit dat recyclage eerder een laatste reddingsboei is. “Als overheid streven we eerst naar zuiniger omspringen met materialen, bijvoorbeeld door in te zetten op preventie. Als dat niet lukt, kunnen we inzetten op hergebruik of vallen we terug op duurzaam recycleren”.

Haalbaar? Vervinckt meent van wel: “Bedrijven zijn bereid om stappen te ondernemen, de overheden kunnen daarbij helpen. We willen weten of bepaalde wetten de innovatie naar circulair plastic in de weg staan. Dan kunnen we dat aanpassen.” 

Valentin Vassart, projectleider van Circular Wallonia, aan het woord.

En daar is toch ook haast bij geboden. Vervinckt verwijst naar studies met een zorgwekkende conclusie: “Als we plastic in deze mate blijven produceren en consumeren hebben we tegen 2050 meer kunststof dan vis in de zee”. Valentin Vassart van Circular Wallonia vult aan: “Het is van cruciaal belang dat bedrijven, zoals die hier vandaag aanwezig zijn, ook onderling gaan samenwerken”.

lego voor volwassenen

Het tweede luik van de handelsmissie draait rond duurzaam bouwen. Dat kan bijvoorbeeld met innovatieve dak- en gevelisolatie, om zo de stijgende energieprijzen te compenseren. Slechte isolatie en hoge energieprijzen zorgen er namelijk voor dat steeds meer Nederlanders in de energiearmoede terechtkomen.

Een andere oplossing die tijdens de opening van de handelsmissie wordt gegeven, is het investeren in modulaire woningbouw, gebouwen die demonteerbaar zijn. Daardoor gaan bouwproducten zoals een dakplaat niet direct naar de stort en worden grondstoffen efficiënter gebruikt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie