Hoogeveen: “er is een gebrek aan divers denken”

Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21, ECR) stelt dat het moeilijk is om de uitkomsten van de Conferentie over de Toekomst van Europa in werkelijkheid door te voeren.

2 min. leestijd

“Het proces van de conferentie was nogal gebrekkig opgezet”, zei hij woensdag tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van voormalige Europarlementariërs (FMA) en de Dienst voor Europees Parlementair Onderzoek (EPRS) bij een rondetafeldiscussie over de toekomst van Europa. Over het onderwerp diversiteit grapte hij alvast: “ik voel me alsof ik in een soort herenclub ben beland.”

Volgens Hoogeveen moet meer gekeken worden naar wat de Europese Unie kan doen voor de burger, maar vooral naar wat het nu al uitstekend doet. Als voorbeeld noemt hij de gemeenschappelijke markt, één van de belangrijkste pilaren van de Europese Unie. “We moeten onze modellen aanpassen aan wat werkt en wat niet werkt en wij moeten onszelf niet dwingen tot iets wat in de toekomst niet zal werken”, zei hij daarover. Hij ziet mogelijkheden om de gemeenschappelijke markt te versterken en te verdiepen.

Europese defensie

Op het gebied van defensie is Hoogeveen geen voorstander van een Europese defensiestrategie. Voorstellen zoals het strategisch kompas willen bijvoorbeeld een krachtiger veiligheids- en defensiebeleid tussen nu en 2030. Hoogeveen wil daarentegen juist een betere samenwerking met grootmachten zoals de Verenigde Staten. “In plaats van te praten over het versterken van onze Europese defensie en meer samen te werken met onze militaire eenheden in de lidstaten, moeten we misschien onze militaire uitgaven verhogen door onze belofte aan de NAVO na te komen en nauwer samen te werken met onze bondgenoten aan de overzijde van de Atlantische Oceaan”, pleitte hij. 

Wat te doen met het veto-recht?

Tenslotte noemde Hoogeveen de voorstellen om het veto-recht af te schaffen, welke hij “niet slim” vindt. Met het veto-recht kan een lidstaat namelijk haar nationale belangen beter beschermen. Maar het kan ook zorgen voor oponthoud, zoals het in eerste instantie tegenhouden van de Europese boycot op Russische olie tijdens de afgelopen Europese top. Maar uiteindelijk, zegt Hoogeveen, “zijn wij niet aan deze conferentie begonnen met het idee dat we de Europese Unie willen vernietigen, wij willen gewoon een heel andere EU”. Hoe dat eruit gaat zien zal duidelijk worden wanneer de voorstellen van de Conferentie werkelijk doorgevoerd worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie