Hoe reageert Europa op overwinning PVV?

De felicitaties druppelen langzaam binnen. Vooral uit rechts-nationale hoek krijgt Geert Wilders steunbetuigingen na zijn overwinning in de Tweede Kamerverkiezingen.

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Geert Wilders komt met zijn partij de PVV als grote winnaar uit de Nederlandse verkiezingen. En hoewel er zorgen geuit worden in Europese kranten, wordt Wilders ook gefeliciteerd. Rechts-nationalistische partijen doen het goed in de peilingen en de overwinning van Wilders brengt deze partijen hoop, ook in andere landen.

Hoop voor rechts

Zo is er de Franse Marine Le Pen, ze staat aan het hoofd van de nationalistische partij Rassemblement National (RN), voorheen Front National. Ze feliciteert Wilders met een spectaculaire prestatie. Volgens Le Pen is de grote overwinning van de PVV een teken dat de nationale identiteit verdedigen belangrijk is voor kiezers.

Ze staat er zelf ook goed voor. Volgens Franse peilingen wordt haar partij de grootste in de Europese verkiezingen van volgend jaar. De PVV en de partij van Le Pen zijn bondgenoten en kunnen de basis vormen van een sterk blok in Brussel als Wilders ook in 2024 de steun van de Nederlandse kiezer kan behouden.

Maar er is meer steun uit dezelfde hoek. Viktor Orban, de omstreden leider van Hongarije, feliciteerde Wilders ook. Hij haalde nog het nummer Wind of Change aan om zijn gelukwensen kracht bij te zetten.

Duidelijk signaal

Ook vanuit het Europees Parlement klinken positieve geluiden. Hoewel de meeste fracties zich stilhouden over de overwinning van Wilders en sommige rustig hun wonden likken, uit Rob Roos, eerst Europarlementariër voor JA21 en nu onafhankelijk, zijn vreugde. Hij feliciteert de PVV met de uitslag. Roos ziet het resultaat als een duidelijk signaal van de kiezer. Ze willen hun land terug, concludeert hij.

Geen zorgen om Nexit

De Europese Commissie, die zich normaal niet uitlaat over verkiezingsresultaten, had het er kort toch even over. Ambtenaren en beleidsmedewerkers vrezen voor een Nexit. Een vertrek van Nederland uit de EU zoals het Verenigd Koninkrijk eerder al deed. De Commissie zegt zich daar geen zorgen over te maken. “Nederland is stichtend lid van de Europese Unie”, zegt een woordvoerder. Hij gaat ervan uit dat Nederland haar sterke rol in de EU blijft uitvoeren.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie