Het speelschema van de Nederlanders in Straatsburg

2 min. leestijd
Laptop computer being watched in the office by a security camera concept for big brother surveillance or internet computer security

Voor wie van cijfers houdt is het een leuke dag. Naar aanleiding van het jaarverslag moet decharge worden verleend, in het Vlaams de kwijting, over verschillende programmaonderdelen. Het gaat onder meer over de verschillende EU-agentschappen. Is het geld dat op in begroting stond goed uitgegeven? Het Europees Parlement is er een groot deel van de ochtend mee bezig. Kijk hier naar de kwijting van vorig jaar.

Pegasus

In het actualiteitenblok debatteert het Europees Parlement vandaag over het bespioneren van politici en burgers. Dit weekend werd bekend dat de Spaanse premier door de zogenoemde Pegasus spyware in de gaten is gehouden. Eerder hoorden we al dat de oud Catalaanse premier Puigdemont en een Griekse journalist die zich met de zaak bezig houdt, spyware op hun telefoon hadden. Ook oppositieleden in Hongarije en Polen hebben er mee te maken gehad. Vanwege de vele berichten heeft het Europees Parlement een speciale enquêtecommissie geïnstalleerd onder voorzitterschap van Jeroen Lenaers (CDA) en Sophie in’t Veld (D66) is rapporteur. Probleem bij het debat is dat de Europese Commissie vindt dat ze er niks over te zeggen hebben en voor verdere vragen naar de lidstaten verwijzen.

Conferentie

En het Europees Parlement stemt over een omvangrijke resolutie van de voorzitters van de grote partijen om de Conferentie over de toekomst van Europa voort te zetten via een zogenoemde Conventie, waarin de 325 voorstellen die door de deelnemers aan de conferentie zijn gedaan, kunnen worden omgezet in Europese teksten (in sommige gevallen verdragswijzigingsteksten). Uiteindelijk moeten de regeringsleiders met de conclusie en zo’n Conventie instemmen. De resolutie zal niet unaniem worden aangenomen. Onder meer Ja21 is uit onvrede opgestapt bij de slotvergadering van afgelopen weekend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie