Europese Commissie laat aanpak afluisterschandalen over aan lidstaten

De Europese Commissie zal geen onderzoek instellen naar lidstaten die met de spionagesoftware Pegasus journalisten en politici afgeluisterd hebben. Dit valt onder de nationale veiligheid, zei een woordvoerder van de Commissie. Het is dus aan de lidstaten zelf om dit op te lossen. Onterecht, vinden betrokken Europarlementariërs Sophie in ‘t Veld (D66) en Jeroen Lenaers (CDA).

2 min. leestijd
Touch Screen Smartphone Lying on the Table while Person is Typing a Message. Concept of Email Writing, Chatting in Social Media Apps, Sending an SMS, Taking Note. Close-up Macro View

Hongarije en Polen zitten in de beklaagdenbank omdat zij van de omstreden spionagesoftware gebruik hebben gemaakt. De twee landen liggen al enige tijd onder vuur vanwege de gebrekkige rechtsstaat en de inperking van de persvrijheid. Deze afluisteracties doen hun zaak geen goed. Het schandaal staat in Brussel hoog op de agenda: ook Europarlementariërs en medewerkers van de Europese Commissie werden met behulp van deze spionagesoftware in de gaten gehouden, onder hen ook Eurocommissaris Didier Reynders.

‘Het gaat niet (alleen) over nationale veiligheid’

Toch vindt de Europese Commissie dat men een klacht moet indienen bij de nationale gerechtshoven, en dit niet moet doen op Europees niveau. Onjuist, vindt onder andere Sophie in ‘t Veld. Zij leidt het onderzoek van het Europees Parlement naar het afluisterschandaal. “De Europese Commissie is hoedster van de verdragen, maar ontwijkt haar verantwoordelijkheden”, stelt ze op twitter. Het recht op privacy hoort bij uitstek door de Europese Commissie te worden verdedigd, zegt In ‘t Veld.

CDA’er Jeroen Lenaers, gisteren verkozen tot voorzitter van de commissie die het onderzoek uitvoert, is ook niet te spreken over de stellingname van de Europese Commissie. Het gaat niet (alleen) om een aanval op de nationale veiligheid, maar ook op de rechtsstaat, schrijft hij. En die zou de Europese Commissie te allen tijde moeten verdedigen, aldus Lenaers.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie