De conclusies van de Conferentie over de toekomst van Europa zijn zaterdagmiddag aangenomen. Europese burgers en de drie EU-instellingen (Europarlement, Europese Raad en Europese Commissie) zijn het eens geworden over een aantal burgeraanbevelingen over de toekomst van de EU. Na een jaar lang vergaderen en debatteren over negen ingediende ontwerpvoorstellen is zijn 325 voorstellen voor EU-hervormingen aangenomen.
Tot die goedgekeurde hervormingen horen een einde aan het vetorecht: over onderwerpen als gemeenschappelijk buitenland- en veiligheidsbeleid moet iedere lidstaat het eens zijn, anders wordt een voorstel niet aangenomen. Als het aan de voorstellen van de Conferentie over de toekomst van Europa ligt komt daar verandering in.
Ook opent de Conferentie van de toekomst van Europa de deur naar gemeenschappelijke Europese strijdkrachten en een herziening van de EU-verkiezingen: er moeten als het aan de Conferentie ligt transnationale lijsten komen. Dat betekent dat er een kiesdistrict voor de gehele EU wordt opgericht, waarin – naast de Europarlementariërs die in nationale of regionale districten worden gekozen, bijvoorbeeld Nederland – nog eens 28 Parlementariërs een plek in het Europarlement kunnen verwerven.
Volgens Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21!) was de groep geselecteerde burgers niet representatief. Met zijn Europese fractie verliet hij de zaal uit protest.
Op 9 mei, de ‘Dag van Europa’, wordt het definitieve eindvoorstel gepresenteerd. Het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie hebben in een eerder stadium toegezegd met de aanbeveling van burgers aan de slag te gaan. Welke gevolgen dat precies heeft, is nog onduidelijk.