Het speelschema: de Nederlandse uit-, en thuiswedstrijden in Europa

2 min. leestijd

De Nederlandse spelers in Europa gaan op bezoek en worden bezocht. Eerst maar eens de bezoekers. Minister Hoekstra komt naar Brussel voor een bijeenkomst met de andere ministers van Buitenlandse Zaken. Belangrijkste punt is de situatie in Oekraïne. Na een week die kantelde van hoop naar vrees, maken de ministers de balans op. Waar staan we? Na afloop geeft Hoekstra net als de chef buitenland van de Europese Unie Borrell een toelichting. Voor de actuele politieke situatie volg @FienEU (Nederlandse topdiplomaat in Brussel).

Hoekstra is niet de enige. Henk Staghouwer, de Landbouwminister, komt zich ook melden in Brussel. Hij heeft het over de varkensprijzen. Een aantal landen willen steun uit de geldpotten van Brussel. Nederland is daar tegen, maar vindt wel dat landen zelf steun mogen geven aan boeren die het moeilijk hebben door de lage prijzen. Verder vraagt Denemarken aandacht voor fokkers die honden misbruiken en alleen aandacht hebben voor de eigen portemonnee en niet voor het welzijn van de dieren. Staghouwer zal verder proberen om meer landen te overtuigen dat kippen ingeënt kunnen worden tegen de vogelgriep. Daar is nu nog veel verzet tegen. Bovendien wil hij de regels voor uitloopkippen en hun eieren versoepelen, vanwege diezelfde vogelgriep. (Opgehokte kippen kunnen niet vrij uitlopen en verliezen zodoende het keurmerk). Dit is de hele agenda.

Elders op bezoek

Niet in Brussel, maar in Limburg zijn Tom Berendsen (CDA) en Vera Tax (PvdA). Ze maken deel uit van een delegatie van het Europees Parlement die polshoogte gaat nemen in de gebieden die deze zomer door het wassende water werden getroffen. Hoe staat het met de schade en vooral waarom duurt het zo lang voordat er Europees geld beschikbaar komt?

Het is trouwens een week van reizen door het Europees Parlement. Er gaan delegaties naar Polen (over de rechtsstaat), de Baltische Staten (conflict Oekraïne-Rusland) en Mexico (handelsverdrag).

Op bezoek bij Mohammed Chahim komt de Conservative Climate Caucus, een Amerikaanse conservatieve afvaardiging van het Congress. Aangezien Chahim rapporteur is over de koolstofheffing, waar alle Amerikaanse bedrijven die exporteren naar de Europese Unie mee te maken krijgen, is een bezoek aan de Nederlandse Europarlementariër verplichte kost.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie