Brussel gooit reddingsboei uit naar slachtoffers overstromingen 

2 min. leestijd
water level depth meter in river of Biesbosch nature reserve Netherlands

De ravage van storm Eunice is in heel ons land merkbaar. Met het dak eraf zou je bijna vergeten dat tal van woningen in Zuid-Nederland, België en Duitsland deze zomer werden vernield door overstromingen. Terwijl de onverzekerde slachtoffers in België nog twee maanden hebben om in aanmerking te komen voor een schadevergoeding, maakt een speciale commissie van het Europees Parlement zich klaar voor een missie naar de destijds getroffen gebieden.

Overstromingsgebied

Afgelopen zomer werden verschillende regio’s waaronder Valkenburg, Meerssen en Maastricht getroffen door grote overstromingen die het gevolg waren van heftige regenval. “De gevolgen van de overstromingen waren groot. Naast de emotionele impact, was er ook veel materiële schade. Dit moet zo snel mogelijk hersteld worden”, aldus Europarlementariër Vera Tax (PvdA). 

Samen met Tom Berendsen (CDA) trekt Tax van 21 tot 23 februari met de EP-commissie regionale ontwikkeling naar de indertijd getroffen gebieden in Nederland, België en Duitsland. Daar gaat de delegatie in gesprek met burgemeesters en regionale bestuursleden om te polsen wat de noden zijn, enkele maanden later. 

Maar er moet ook concrete steun komen: “Ik hoop dan ook dat de aanvraag voor het EU Solidariteitsfonds snel wordt goedgekeurd door de Europese Commissie en dat dit geld in Limburg terecht komt.” Het solidariteitsfonds werd in 2002 opgericht ter ondersteuning van slachtoffers van natuurrampen. Sindsdien is het fonds gebruikt bij meer dan 100 rampen in 28 lidstaten voor een totaalbedrag van minstens 7 miljard euro.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie