Het speelschema

2 min. leestijd

Even wachten

Iedereen lijkt de Oekraïense president te willen spreken dezer dagen. En dus moesten premier Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra even wachten. De Britse premier gaat voor en ook nog in de wachtrij zitten de Poolse en de Turkse president. Kiev is even het middelpunt van de internationale diplomatie. Vandaag, waarschijnlijk vanochtend, mogen Rutte en Hoekstra alsnog op audiëntie bij president Zelensky. Wel hebben de Nederlanders ondertussen een gesprek gehad met premier Shmygal.

Geld

In Brussel komt de voorzitter van de Eurogroep tekst en uitleg geven. Hoe gaat het met de inflatie? Er zijn zorgen, deze week ook nog in Duitsland waar de nieuwe minister van Financiën zich afvraagt of al die geruststellende woorden van de Europese Centrale Bank (ECB) wel terecht zijn. En hoe gaat het verder met de regels voor landen die met de euro betalen? Mag je als land meer schuld hebben? En het tekort mag dat ook oplopen in de toekomst? Het derde grote onderwerp dat aan de orde komt zijn de plannen van de lidstaten over het coronaherstelfonds. Hoe zit het met de verdeling van het geld? Krijgt Nederland inderdaad minder omdat het goed gaat met de economie? Er zijn veel Nederlandse leden die vragen mogen stellen. Michiel Hoogeveen, Paul Tang, Carloline Nagtegaal, Dorien Rookmaker, Bas Eickhout en Esther de Lange zijn allemaal lid van de commissie. Of ze ook een vraag stellen valt hier te volgen; vanaf 13.45 uur.

Waar vind ik het?

In Den Haag gaan de Tweede Kamerleden de hele middag vragen stellen. Waar kunnen ze Europese informatie vinden? Wanneer moeten ze hun vinger opsteken als ze wat willen weten of tegenhouden? Hoe kan je een minister op pad sturen en controleren of ze in Brussel het ene zeggen en in Den Haag het andere? Er wordt een hoorzitting gehouden. Eerst met een vertegenwoordiger van de commissie Meijers, die gevraagd en ongevraagd advies geeft over Europese onderwerpen. Daarna komt Mendeltje van Keulen (inderdaad van de columns op zaterdag), als praktijkprofessor Europa langs om de Kamerleden in de wijden in de Europese geheimen. De hoorzitting begint om 14.00 uur en is hier te volgen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie