Column Post uit Brussel: Geladen lobby voor onze apparaten

3 min. leestijd

Ken je dat? In een lade vol snoertjes tevergeefs zoeken naar passende laders voor je mobiele apparaten? Daar zou Brussel nou eens iets aan moeten doen! Dat riepen consumenten en Europarlementariërs al jaren. Maar het wachten was op de auteur van nieuwe plannen: de Europese Commissie.

De Europese Commissie kreeg in september de handen op elkaar voor een wetsvoorstel voor uniforme opladers. Nederlandse media zoals de Volkskrant, RTL, NU.nl en NOS namen het persbericht over. Maar Apple klapte niet: zij hebben een andere stekker (Lightning). Hoe gaat het met het wetsvoorstel waar de lidstaten deze week overeenstemming over bereikten?

Nederlandse producenten

De Europese Commissie stelde eind september met voorstel nummer 547 uit 2021 een wijziging voor van de Europese wet voor radioapparaten uit 2014. Die was er in het kader van de interne markt.  Ze stelde ook voor niet in elke doos een nieuwe lader te laten opnemen door de fabrikanten om het afval te verminderen. Hergebruik scheelt consumenten miljoenen per jaar. Ze wilden mobieltjes, camera’s, koptelefoons en tablets onder de nieuwe wet laten vallen.

De ministeries schreven in oktober een beoordeling van het plan. Het was positief: één op de tien producenten is Nederlands en ook zij zouden honderden miljoenen besparen.

En de wet moest na aanname worden geïmplementeerd in de Nederlandse wet Telecommunicatie. Het voorstel van de Europese Commissie was dat al binnen een jaar te doen, om de consumenten snel te hulp te schieten. Dat vindt Nederland niet realistisch: dat zou twee jaar moeten worden.

Apple

Ondertussen is techreus Apple niet blij. Zij moeten nu ook een USB-c poort toevoegen aan hun iphones en ipads. De inbreng voor de Nederlandse onderhandelaar werd door de woordvoerders economische zaken in de Tweede Kamer besproken in een overleg op 16 november.

Onbekend is of Apple hier ook heeft gelobbyd. De Kamerleden wijdden in elk geval geen woord aan de bezwaren uit Californië.

De afgelopen vier maanden was het voorstel in behandeling tussen de lidstaten. Eerst in een ambtelijke raadswerkgroep, met een Nederlandse onderhandelaar.

En vorige week bepaalden onze plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger bij de EU Michael Stibbe en zijn collega’- ambassadeurs een compromis, voorgezeten door de Fransen. Het is twee jaar geworden. Dat zie je in de strepen in deze geamendeerde tekst. Een succes voor Nederland, dat best een briefje aan de Tweede Kamer waard zou zijn geweest!

Wie heeft de meeste lobbykracht

Maar de race is nog niet gelopen.  Over het plan wordt ondertussen ook gepraat in het Europees Parlement. De commissie Interne Markt van het Europees Parlement heeft grotere plannen, die willen nog meer apparaten toegevoegd aan de reikwijdte van de richtlijn. En dringen aan op snelheid. Misschien toch een eerdere aanpassing van de Nederlandse wet?

Apple heeft maar liefst zeven Brusselse lobbyisten in dienst die de wetgeving van de Europese Unie op de voet volgen.

Gelukkig heeft Nederland er alleen al voor het Europees Parlement ook vier. De afdeling Europees Parlement van de permanente vertegenwoordiging, dat is de Nederlandse ambassade bij de Europese Unie, zal het dossier ook op de voet volgen.

De komende maanden zijn spannend: wat wordt het geladen compromis?

Mendeltje van Keulen is onder meer praktijkprofessor Europa bij de Haagse Hogeschool. Van 2011 tot 2017 was zij griffier Europese Zaken bij de Tweede Kamer. Zij leegt voor Brusselse Nieuwe regelmatig de brievenbus van de Tweede Kamer en legt Europese voorstellen bovenop de stapel.