Het Europese boodschappenlijstje van de Tweede Kamer

Er stonden een heleboel Europese onderwerpen op de agenda van de Tweede Kamer. Van geopolitiek tot landbouw. Waarvan moet het kabinet volgens de Kamerleden een prioriteit maken in Brussel?

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Europa en de Tweede Kamer: het is niet altijd een even gelukkig huwelijk. Maar gisteren viel daar in de Tweede Kamer niets van te merken. De Kamerleden stortten zich op een hele resem Europese thema’s. Daarvoor schoof minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra speciaal aan, net als minister van Landbouw Piet Adema en staatssecretaris voor Infrastructuur Vivianne Heijnen. Zij mochten noteren wat de Kamerleden precies verlangen van hun Europese inzet. 

Geopolitiek

Het is ongekend woelig vaarwater waar de Europese Unie zich geopolitiek in bevindt. De oorlog in Oekraïne en de mogelijke gevolgen die dit heeft voor uitbreiding van de EU, maakt dan ook heel wat los in de Kamer. Jasper van Dijk (SP) vraagt het kabinet om, ondanks de geopolitieke druk, niet te snel nieuwe lidstaten aan de EU toe te voegen. Daarbij benadrukt hij dat de Criteria van Kopenhagen uit 1993 nog steeds leidend moeten zijn bij de beslissing. Dat zijn voorwaarden in verband met mensenrechten, rechtsstaat en economie waaraan een aspirant-lidstaat moet voldoen.

Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66) hamert ook op die Criteria van Kopenhagen, maar vraagt wel om de gesprekken met kandidaat-lidstaten een versnelling hoger te schakelen. Want China en Rusland doen er alles aan m de Balkanlanden voor hun karretje te spannen. Jeroen van Wijngaarden (VVD) stelt bovendien voor om aan die Criteria ook afspraken over migratiesamenwerking toe te voegen.

PVV-er Vicky Maeijer roept het kabinet dan weer op om tégen het toekennen van kandidaat-lidmaatschap aan Bosnië te stemmen. Het idee om soepelere visumregels tussen de EU en Kosovo af te spreken, vindt ze ook maar niets. 

Landbouw

Daarnaast was er ook tijd voor het klassieke confrontatie-dossier tussen Nederland en Brussel: de landbouw. Caroline van der Plas (BBB) verzocht het kabinet om in Brussel te pleiten voor een overgangsjaar voor de implementatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dat zijn afspraken die Nederland met Brussel heeft over het verduurzamen van de landbouw. 

Daarbij wil van der Plas dat het kabinet ook in kaart brengt wat de nieuwe regels betekenen voor de voedselzekerheid. De voedselzekerheid staat internationaal onder druk door de oorlog in Oekraïne.

Duurzaamheid

Een ander belangrijke Europees thema: de nieuwe Europese regels die producten duurzamer moeten maken. Daarbij riepen de Kamerleden het kabinet op om alvast eigen wetten te maken in afwachting van de trage Brusselse besluitvorming in dit dossier. 

Kamerlid Van der Graaf (CU) wilde dit graag doen voor het Europese voorstel om verbranding van onverkochte goederen te verbieden. D66-er Kiki Hagen wilde dan weer meer tempo bij het idee om fabrikanten te verplichten hun toestellen herstelbaar te maken. Tot slot verzocht Eva van Esch het kabinet om vooruit te lopen op het Europese voorstel om verpakkingen van groente en fruit te verbieden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie