Handelsakkoord tussen EU en Nieuw-Zeeland gaat in op 1 mei 2024

1 min. leestijd
Roberta METSOLA, EP President meets with Trevor MALLARD, the Speaker of the House of Representatives in the New Zealand Parliament

Vanochtend maakte Todd McClay, de Nieuw-Zeelandse minister voor Handel en Landbouw, in Wellington bekend dat dat het vrije handelsakkoord tussen de EU en Nieuw-Zeeland op 1 mei 2024 zal ingaan. Afgelopen zomer in juli werd werd het akkoord ondertekend door beide partijen. Goed nieuws voor de rund-, boter-, kaas- en kiwi-industrie van Nieuw-Zeeland.

Het is de eerste keer dat de EU een handelsakkoord sluit met heel wat wederzijdse beleidsvoornemens op het gebied van duurzaamheid. Tussen de twee partijen wordt voor iets meer dan 11 miljard euro verhandeld. Het Europees Parlement gaf al groen licht in november.

Het meest bekende handelsakkoord CETA, het handelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie, kwam vorige week vrijdag nog onder vuur te liggen. Een groep Franse senatoren stemden, onder druk van de agrarische lobby, het handelsakkoord met Canada van tafel. Dit betekent dat het weer terug moet naar het Franse Tweede Kamer, waar CETA de vorige keer slechts op een bescheiden meerderheid kon rekenen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie