Grootschalig Europees dopingonderzoek bij Tour de France

Terwijl eerste etappes van de Tour de France gereden worden, doen zeven Europese landen onder aanvoering van Eurojust en Europol onderzoek naar doping in de wielerwereld.

1 min. leestijd
Bike shoes ready for cycling outdoors. Sports and outdoor activities concept. Closeup on shoes locked on pedals, and the bike chains. Selective focus.

Er loopt een groot Europees onderzoek tegen vermeende dopingpraktijken in de wielerwereld. Dit maakten de Europese rechts- en politie-agentschappen Eurojust en Europol bekend, nadat de hotelkamers van wielerploeg Bahrain Victorious vlak voor de start van de Tour de France werden onderzocht.

Op verzoek van de Franse autoriteiten onderzocht de Deense politie de kamers. De doorzoeking duurde zo’n twee uur en volgens de ploeg zijn er geen spullen in beslag genomen.

Europees karakter

Samen met de autoriteiten uit Frankrijk, België, Spanje, Kroatië, Italië, Polen en Slovenië werken Eurojust en Europol aan het onderzoek. De zaak werd op verzoek van Frankrijk geopend. Het Openbaar Ministerie in Marseille is al meer dan een jaar bezig aan onderzoek naar vermoedelijke dopingovertredingen. Na een spoedoverleg sloten de andere betrokken landen aan en kreeg het onderzoek een Europees karakter.

Huiszoekingen

Met hulp van wielrenners verzamelde Europol informatie, waarna eind juni op 14 locaties in zes landen huiszoekingen werden uitgevoerd. Bij de huiszoekingen zijn verschillende spullen geconfisqueerd, zoals telefoons en computers, maar ook onbekende geneesmiddelen of medicijnen waarvoor een voorschrift nodig is.  Ook werden drie personen ondervraagd.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie