Groothuis op cybermissie naar Tallinn en Vilnius

2 min. leestijd
EP Plenary session – The Pegasus spyware scandal

Om uit eerste hand informatie in te winnen over de cyberdreiging in de Oekraïnecrisis brengt een delegatie van Europarlementariërs deze week door in Tallinn en Vilnius. De reizende subcommissie Veiligheid en Defensie wordt geleid door de Nederlandse Europarlementariër Bart Groothuis (VVD). De Baltische staten moeten op hun hoede zijn voor cyberaanvallen vanuit Rusland, waarschuwt Groothuis.

Vorige week nog werden in Oekraïne banken en ministeries getroffen door ‘zeer krachtige’ DDOS-aanvallen. Die kwamen volgens de Oekraïense minister van Digitale Transformatie uit Rusland en China, later uit Tsjechië en Oezbekistan, berichtte BNR. De Russische cyberaanvallen zijn geen nieuw fenomeen, maar met de huidige oplopende spanningen wordt er extra aandacht aan besteed.

Lessen uit de invasie

De delegatie stond vorige week al gepland, voor de Russische invasie in Oekraïne. ‘’Het bezoek gaat nu dus ook over de ‘dagen na’ de invasie. Wat is de volgende stap, wat zijn de veiligheids- en beleidsimplicaties?’’, laat een woordvoerder namens Groothuis weten. De Europarlementariërs zoeken uit hoe de Baltische staten cyberdreiging en desinformatie aanpakken. De delegatie spreekt in Tallinn en Vilnius met vertegenwoordigers van overheden, de NAVO en particuliere experts op het gebied van cyberveiligheid. Er staat onder andere een vroege sessie gepland met Kaja Kallas, de premier van Estland, met de Litouwse vice-minister van Defensie en een diner in het Tallinnse restaurant Pegasus.

Samen met de NAVO

De cybersamenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie speelt een belangrijke rol in het bezoek. De afgevaardigden spreken onder andere met de directeur van het NAVO-cybercentrum in Tallinn. Het is volgens Groothuis belangrijk te erkennen dat de Europese Unie weliswaar geen grote militaire macht is zoals de NAVO, maar wel “vaak veel beter dan de NAVO in staat om nieuwe dreigingen zoals cyberdreigingen, desinformatie, ip-diefstal, verkiezingsinmenging of economische dwang het hoofd te bieden”. De Europese Unie is geopolitiek aan het ontwaken en gebruikt haar juridische en economische macht om cyberdreigingen collectief aan te pakken, ziet Groothuis.

Cyberteam naar Oekraïne

De Europese Unie heeft maandag een cyberteam in de startblokken gezet met experts die Oekraïne gaan bijstaan. Dat ‘Cyber Rapid Response Team’ bestaat uit tien mensen, onder andere uit Nederland, en komt nu voor het eerst in actie. Oekraïne vroeg een paar dagen eerder om die cybersteun, meldt Politico.