Groene VVD’ers willen ander Europees landbouwbeleid

In december publiceerde de VVD haar conceptverkiezingsprogramma. Nu is het aan de leden om commentaar te geven. Groene VVD-leden dienen tientallen amendementen in. Die gaan over thema’s als gewasbescherming en dierenleed.

4 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Het themanetwerk Liberaal Groen, dat bestaat uit VVD-leden met een hart voor klimaat, dient 61 amendementen in op het Europese conceptverkiezingsprogramma van de VVD. Het gaat om kleine tekstwijzigingen, maar ook om reële voorstellen tot groener beleid zoals subsidies, gewasbescherming, ontbossing en dierenleed.

In december vorig jaar publiceerde de partij haar conceptverkiezingsprogramma. Een soort voorproefje waar VVD-leden nog van alles aan kunnen veranderen. Dat gebeurt via zogeheten ‘themanetwerken’. Leden kunnen amendementen indienen via hun regionale of lokale afdeling, maar ook via themanetwerken zoals Liberaal Groen. Nick Ottens is bestuurslid van dat themanetwerk en dient zelf ook een aantal amendementen in.

Geen inkomenssteun

Zo wil hij een ander Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat is het Europese programma waarmee de landbouwsector gesubsidieerd wordt. Oorspronkelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat Europa nooit meer honger zou hebben, nu een grote geldstroom richting boeren. Ottens vindt de taal in het conceptprogramma van de VVD wat voorzichtig.

De partij betoogt dat subsidies tijdelijk moeten zijn en op termijn geleidelijk afgebouwd moeten worden. “Dat mag wel iets sterker”, zegt Ottens. Hij wil vooral niet dat het geld uit het GLB als inkomenssteun gebruikt wordt. Daarmee probeert de EU te garanderen dat Europese boeren een redelijk inkomen hebben.

Groene subsidies

Dat gebeurt volgens Ottens vooral in het buitenland. “Nederland haalt weinig inkomen uit het GLB”, legt Ottens uit. “We houden zo eigenlijk onze eigen concurrentie in stand.” Het zijn immers buitenlandse boeren die er het meest van profiteren. Hij heeft liever dat het geld uit het GLB gebruikt wordt voor groene subsidies.

Hij zou graag zien dat boeren die mest gebruiken om biogas te produceren, financiële steun krijgen, of dat er subsidie gaat naar bedrijven die kweekvlees maken zoals het bedrijf Mosa Meat in Maastricht. Ook de ontwikkeling van veilige gewasbeschermingsmiddelen mag best door het GLB gefinancierd worden.

Minder import sojabonen

Tegelijkertijd wil het themanetwerk Liberaal Groen iets doen aan de import van sojabonen. Ongeveer twee derde van de soja in Nederland komt uit Zuid-Amerika, legt Ottens uit in zijn nieuwsbrief. Dat betekent dat Nederland bijdraagt aan de ontbossing die in Zuid-Amerika plaatsvindt.

Daar wordt ruimte gemaakt om sojabonen te telen door oerbossen te kappen. “En dat heeft gewoon gevolgen voor het klimaat en leefgebieden van dieren”, zegt Ottens. Minder import vanuit Europa, betekent minder vraag en dus minder bomenkap, hoopt hij.

Dierenleed

Wie denkt dat de VVD niet op dit soort amendementen zit te wachten, heeft het mis, volgens Ottens. Een groot deel van de amendementen van Liberaal Groen nam het bestuur over. Dat geeft meer kans op succes op het VVD-congres in Noordwijk eind januari.

En ook rond de Tweede Kamerverkiezingen zijn er veel amendementen van het themanetwerk geaccepteerd. Zo was er een amendement over dierenwelzijn. “Dat was wel een verrassing”, zegt Ottens. De themawerkgroep pleitte voor wetgeving tegen onnodige ingrepen bij vee. Denk aan het inkorten van varkensstaarten of het veilen van tanden en weghalen van hoorns.

Het VVD-bestuur had het amendement ontraden. Het is gebruikelijk bij politieke partijen om advies te geven over amendementen voor de leden hun zegje doen. Daarmee wordt het proces wat gestroomlijnd en kan het sneller verlopen. Liberaal Groen besloot het amendement toch in te dienen en, tot hun verrassing, stemde twee derde van de leden voor.

Win-win

Volgens Ottens heeft zijn partij een goede blik op de klimaatproblematiek. Groene oplossingen zijn nodig, vindt hij. Maar er moet wel gekeken worden naar oplossingen die ook goed zijn voor ondernemers.

“Wat ik probeer te doen, is een ‘win-win’ vinden”, legt Ottens uit. “Wat is goed voor klimaat, dieren, boeren en consument?” Zijn amendementen zijn daar een voorbeeld van. Oog voor klimaat, maar ook oog voor de boer. “Het lukt natuurlijk niet altijd”, zegt hij. “Maar vaak genoeg wel.”

Van gas uit Groningen tot de klimaatplannen van Eurocommissaris Wopke Hoekstra: elke vrijdag ontvang je een overzicht van de ontwikkelingen in Nederland en Brussel op dit terrein. Abonneer je hier op onze nieuwsbrief Klimaat & Energie.