Groen label voor gas en kernenergie speelt Poetin in de kaart

Europarlementariër Paul Tang waarschuwt voor het toekennen van een duurzaam label aan gas en kernenergie. Want daarvan zou president Poetin wellicht ook een graantje kunnen meepikken.

2 min. leestijd
EP Plenary session – Implementation of EU requirements for exchange of tax information

Europarlementariër Paul Tang (PvdA) wil geen duurzaam label voor gas en kernenergie: “Er zijn tal van redenen om gas en kernenergie niet als duurzaam te bestempelen. Maar het feit dat dit nu precies is wat Poetin wil, is wel een zeer sterk tegenargument. Met een groen label zou de Europese Unie namelijk meer inzetten op gas en kernenergie, wat de Europese afhankelijkheid van Rusland verhoogt. Bovendien zou het de Russische oorlogsmachine kunnen spekken. Tang vat het Europees voorstel dan ook samen als “een schot in eigen doel”.

Blokkeren

Tang vindt het onverstandig om gas groen te maken, en er daardoor meer in te investeren. “Juist nu we van het gas af moeten.” Bovendien leunt Europa nog altijd voor een deel op de Russische gasvoorziening. Om diezelfde reden vormt kernenergie een probleem: volgens het Europarlementslid zou Europa afhankelijk zijn van Russisch uranium. Uit onderzoek van Greenpeace zou afgelopen maand ook gebleken zijn dat verschillende Russische partijen, waaronder energiebedrijven, bij verschillende Eurocommissarissen lobbyen voor gas en kernenergie.

Maar het is nog niet te laat, stelt Tang: “Het Europees Parlement kan het voorstel van de Europese Commissie om gas en kernenergie te voorzien van een duurzaam label nog blokkeren via een tweetal stemmingen.” Eén van die stemmingen vindt plaats op 14 juni in de economische en de milieucommissie van het Europees Parlement, en de ander begin juli in een plenaire stemming van het Europees Parlement. Om de neuzen in het Parlement dezelfde kant op te krijgen heeft Tang Svitlana Romanko, een Oekraïnse wetenschapper, uitgenodigd om in gesprek te gaan met een groep Europarlementariërs. Romanko stelt dat een groen label Poetin in de kaart zal spelen en zelfs de Russische oorlogsmachine ten goede kan komen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie