Groen geld uit Europa voor Nederlandse gemeenten

2 min. leestijd

De European City Facility, het Europese steunfonds voor lokaal bestuur, heeft de derde ronde voor financieringsaanvragen geopend. Het gaat om een bedrag van zo’n 60.000 euro dat gemeenten kunnen krijgen voor projecten om de transitie naar duurzame energie te versnellen.
Maar is daar wel belangstelling voor?

Moeite loont

Dieuwertje Walch van Klimaatverbond Nederland merkt dat er heel wat interesse is. Zij staat in nauw contact met het ECF en volgt de aanvragen op de voet. “In het verleden deed een gemeente zoals Rheden met succes een aanvraag.”

Bij een eerdere oproep werd al een tiental Nederlandse aanvragen gehonoreerd van onder meer Wageningen, Leeuwarden en de Utrechtse Heuvelrug. “Sommige zijn ook lid van Klimaatverbond Nederland”. 

De vereniging voor en door leden van de provinciale en lokale overheden helpt gemeenten bij de uitvoering van de duurzame initiatieven. “Wij kijken vooral of er al lopende projecten zijn en hoe de steun van European City Facility daarbij ingezet kan worden”. 

Buurman en buurman

Wat ligt er dan zoal op tafel? “Het gaat voornamelijk om projecten die focussen op warmte-alternatieven, waarbij we afstappen van aardgas. Of thema’s zoals het vervangen van daken en beter isoleren van huizen.” 

“Vaak wil een gemeente of stad aan de slag met een specifieke wijk. Belangrijk voor ons is dan om de bewoners er zoveel mogelijk bij te betrekken. Wat willen zij graag? Wat zijn hun voorwaarden?”.

Kleine projecten grote invloed

Volgens Walch krijgen de lokale projecten die gefinancierd worden met Europees geld al snel een grotere betekenis: “Er ontstaat een samenwerking tussen en binnen de regio’s. De gemeenten kijken bij elkaar. Wat werkt hier niet en en waarom daar juist wel?”.

Walch eindigt met een oproep: “Gemeenten en steden kunnen een sleutelrol spelen in de energietransitie. Maar dan moeten ze wel investeren in energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. En de financiering van European City Facility kan dan een kick-start zijn.”

De aanvragen kunnen nog ingediend worden tot en met 15 december 2021.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie