Gezichtsherkenning en boeven vangen over de grens

2 min. leestijd

Als het aan de Europese Commissie ligt, mogen politieagenten binnen de Europese Unie binnenkort verdachten over de grens volgen, arresteren en zelfs neerschieten, indien noodzakelijk. Dat is één van de voorstellen uit een aanbeveling aan de lidstaten, waarmee de Europese Commissie de samenwerking van politiekorpsen in Europa wil verbeteren. Een andere aanbeveling is het uitbreiden van het in Den Haag gevestigde Europol.

Europese gezichtsherkenning

De Europese Commissie wil daarnaast nieuwe regels waarmee biometrische gegevens geautomatiseerd kunnen worden uitgewisseld. Ofwel: computers die gezichtsherkenningsdata efficiënter delen tussen de verschillende Europese politiecorpsen. Met de nieuwe plannen wil de Europese Commissie niet alleen moordzaken en mensenhandel kunnen bestrijden, maar ook migranten-smokkel, zoals recentelijk aan de grens van Polen en Wit-Rusland.

De aanbeveling van de Europese Commissie ligt onder vuur. De European Digital Rights Group waarschuwt dat automatisering van de uitwisseling van gezichtsherkenningsdata belangrijke veiligheidsprocedures wegneemt. De organisatie die opkomt voor de digitale rechten van Europeanen stelt dat de gevoelige, persoonlijke data daardoor gemakkelijker in verkeerde handen kan belanden.

Kijk naar Nederland

In oktober kwam de kwestie in Nederland al in opspraak toen bleek dat tienduizenden inwoners onterecht waren opgenomen in een gezichtsherkenningsdatabase van de Nederlandse politie. “Stel je de potentiële schade voor als de toegang tot deze databases groeit naar een Europese schaal”, concludeert de European Digital Rights Group.

Ter verdediging van de aanbeveling stelt Eurocommissaris Schinas dat criminele organisaties beter samenwerken over de grenzen dan politie en justitie die hen moeten bestrijden. Volgens Schinas passen de plannen bovendien in de missie van de Europese Unie om een zogeheten veiligheidsunie te maken waarin ook cybercriminaliteit wordt aangepakt.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie