Gerben-Jan Gerbrandy Europees lijsttrekker D66

De leden van D66 hebben oud-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gisteren verkozen tot Europees lijsttrekker. Hij behaalde meer stemmen dan zittend Europarlementariër Samira Rafaela.

2 min. leestijd
Foto: Gerbrandy destijds in de ENVI-Commissie, bron: EP Multimedia Centre

Niet Europarlementariër Samira Rafaela of Kamerlid Salima Belhaj, maar oud-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy mag de Europese D66-lijst trekken in juni. In de vijfde en laatste stemronde versloeg hij uiteindelijk Rafaela met 56,6 procent van de stemmen. 

“Ik ben enorm vereerd met de grote steun van de D66-leden. De verkiezingen in 2024 zijn erg belangrijk”, reageert Gerbrandy. “Verduurzaming is cruciaal voor onze planeet en onze economie. Daarvoor is een stevig sociaalliberaal geluid in Europa nodig. Ik zal me daarom met hart en ziel inzetten voor een sterk Europa dat deze en andere opgaven aanpakt.”

Groenste Politicus van Nederland

Gerbrandy was tussen 2009 en 2019 al twee termijnen na elkaar Europarlementariër in het Europees Parlement. Zijn bekendste wapenfeit uit die periode is misschien wel zijn onderzoeksrapport naar het dieselgateschandaal. Daarbij had autofabrikant Volkswagen door het gebruik van sjoemelsoftware uitstoottesten misleid. Ook zette Gerbrandy zich in voor het vergroenen van het Europese landbouwbeleid, het herstel van biodiversiteit en een verbod op de pesticide glyfosaat. Uiteindelijk leverde het hem in 2017 de titel op “Groenste Politicus van Nederland”.

Met dat uitgesproken groene profiel dook hij ook in de Europese lijsttrekkersverkiezing. Zo schreef hij deze maand nog in een opiniestuk voor Brusselse Nieuwe dat “de natuur een van de voornaamste Europese strijdterreinen is geworden. Zo niet het voornaamste.” Ook haalde hij uit naar de BBB die een opt-out wil voor Europese natuurafspraken en hekelde hij de Europese “anti-natuurfantasie” die opmars maakt in conservatieve kringen. 

Rafaela te afwezig op klimaat

Voor veel D66’ers zullen Gerbrandy’s groene standpunten doorslaggevend geweest zijn. Over zittend Europarlementariër Rafaela klonk onder de leden vaak gemor dat ze te afwezig was op het Europese klimaatdossier. 

Rafaela reageert sportief op Gerbrandy’s zege: “Ik wil hem van harte feliciteren. We kunnen terugkijken op een levendige interne campagne, waarin de verschillen op inhoud, ervaring en stijl tussen de kandidaten helder zijn neergezet.” Verder zegt Rafaela blij te zijn met het feit “dat het inhoudelijke debat over Europa weer helemaal terug” is in D66.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie