Geldschieter voor de groene revolutie

2 min. leestijd

Bijna 100 miljard euro voor projecten wereldwijd, 2,8 miljard euro voor Nederland waarvan 64% voor groene initiatieven op onze bodem. Het is een greep uit de cijfers die de Europese Investeringsbank (EIB) heeft vrijgegeven voor het afgelopen jaar. De financiële instelling van de Europese Unie voorziet de geldsteun voor de groene ambities van Europa.

Een recent voorbeeld is de waterstoftrein in het noorden van Nederland. De provincies Friesland en Groningen ontvangen ongeveer 25 miljoen euro voor de ontwikkeling van een viertal waterstof-treinen en een laadstation. De investering moet de weg vrijmaken voor een groen alternatief voor de dieseltrein op de verbindingslijnen in het noorden van Nederland.

Recordbedrag

Samen met het Europese Investeringsfonds heeft de EIB in 2021 een recordbedrag van 95 miljard euro aan financiering verdeeld. De helft daarvan ging naar de ondersteuning van midden- en kleinbedrijven in Europa. Nederland kon rekenen op 2,8 miljard euro.

Daarmee is de EIB-groep een steunpilaar voor Nederlandse bedrijven die duurzame investeringen of innovatieve ideeën willen doorvoeren. Overigens bleek uit een studie van de EIB in april 2021 dat Nederlandse bedrijven zich niet al te veel zorgen maken om de klimaatverandering. 

De Europese Investeringsbank (EIB) In het kort

De Europese Investeringsbank is de financiële instelling van de Europese Unie die kredieten verstrekt voor langlopende leningen. Het orgaan leent goedkoop geld en leent dat dan weer uit tegen gunstige voorwaarden aan banken en bedrijven lidstaten die daarmee een steentje kunnen bijdragen aan de doelstellingen van de Europese Unie.

Bijvoorbeeld de transitie naar een groene, meer duurzame toekomst.  De EIB is dus van invloed op het EU-beleid en daarom is er een nauwe samenwerking (of eerder controle) tussen het orgaan en de verschillende Europese instellingen. Zo neemt de EIB deel aan verschillende commissies in het Europees Parlement en ook hebben de EU-regeringen, via de ministers van Financiën die leden voordragen voor de Raad van Bestuur, een beslissende stem in het beleid dat de EIB voert. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie