Gaat Servië kleur bekennen?

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Zondag is het zo ver, dan trekken de Serviërs naar de stembussen. Een moment waarop er wellicht ook richting wordt gekozen als het aankomt op de positie van Servië in Europa. Zo schommelt het land tussen Europees lidmaatschap en de veroordeling van Poetin. Om te controleren of de presidentsverkiezingen correct verlopen, vertrekt een groep verkiezingswaarnemers van het Europees Parlement naar de Servische hoofdstad Belgrado.

Controlefunctie

Servië is de onderhandelingen met de Europese Unie over lidmaatschap al begonnen. Tegelijkertijd is Servië het enige land in de regio dat zich niet heeft aangesloten bij de sancties tegen de Russische agressie onder president Poetin. Al met al een bijzondere context waarbinnen deze verkiezingen zullen plaatsvinden, onderstreept Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA). Reuten kwam donderdagavond aan in Belgrado waar hij als hoofd van de waarnemingsmissie van de het Europees Parlement zal controleren of de verkiezingen transparant en eerlijk plaatsvinden.

“In de aanloop naar de verkiezingen en de eerste resultaten (die naar verwachting zondagavond binnenstromen) gaan we in gesprek met de organisatoren van de verkiezingen, mediavertegenwoordigers, politici, stemmers en andere betrokkenen. Daarbij wordt onder andere gekeken of de procedures voor kandidaatstelling correct zijn verlopen, politici gelijkwaardig kunnen deelnemen en hoe de verkiezingen worden verslagen door media en journalisten.”

Op maandag, rond 15 uur, zullen de waarnemers met een persconferentie komen. Daarna volgt ook nog een rapport met daarin de bevindingen van de groep.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie