De migratiestroom naar de EU was in de eerste twee maanden van 2024 even groot als vorig jaar. Opvallend is wel de route van Tunesië en Libië naar Italië. Daar staken in vergelijking met 2023 70 procent minder vluchtelingen over. De West-Afrikaanse route is wel populairder geworden bij vluchtelingen. Daar kwamen dit jaar meer dan 500 procent meer migranten binnen dan in januari en februari van vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Europese grens- en kustwacht Frontex.
Sinds de Europese Unie een deal sloot met Tunesië en het land vluchtelingen tegenhoudt die naar de EU willen, neemt het aantal oversteken daar gestaag af. Vooral vluchtelingen uit Syrië, Tunesië en Bangladesh maken gebruik van die route. Maar de afname van de migratiestroom richting Italië zorgt voor een toename van vluchtelingen in andere gebieden.
De West-Afrikaanse route via Marokko en Mauritanië wint aan populariteit. Via die landen steken vluchtelingen over naar de Spaanse Canarische Eilanden. In vergelijking met vorig jaar maken 541 procent meer vluchtelingen de oversteek naar de Canarische eilanden. Ook richting Griekenland is een toename te zien. Daar is het aantal oversteken meer dan verdubbeld.
In februari beloofde de EU nog 210 miljoen euro aan het West-Afrikaanse land Mauritanië. De EU steunt zo de economie van het land, maar in ruil daarvoor moet Mauritanië vluchtelingen tegenhouden. De deal stuitte op kritiek van Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks). Ze maakt zich zorgen om de humanitaire situatie in Mauritanië en heeft er geen vertrouwen in dat het land vluchtelingen op de juiste manier behandelt.