Europol krijgt meer bevoegdheden

Europol, het politiebureau van de EU, krijgt nieuwe bevoegdheden, maar belooft dat de privacy van EU-burgers beschermd blijft.

2 min. leestijd
EU GDPR data bytes falling into a wormhole with EU stars

Europol, het Europese agentschap voor samenwerking op het gebied van rechtshandhaving, krijgt nieuwe bevoegdheden. Dat werd tijdens een stemming in het Europees Parlement op woensdag (480 voor, 143 tegen, 20 onthoudingen) met een ruime meerderheid aangenomen.

Volgens de nieuwe regels mag Europol nu onder andere zelf onderzoeks- en innovatieprojecten uitvoeren en grote sets data verwerken. Ook mag Europol nationale overheden helpen bij de screening van buitenlandse investeringen, mits er sprake is van een veiligheidsrisico. Bestaat er een verdenking van terrorisme of kindermisbruik, dan mag Europol ook gegevens opvragen van particulieren bedrijven. Dat hoorde eerder niet tot de bevoegdheden van ‘het politiebureau van Europa’.

Het doel van de uitbereiding van deze Europol-bevoegdheden is onder andere om beter op cyber-criminaliteit te kunnen reageren. Doordat Europol nu grote hoeveelheden data zelf mag verwerken, hoopt Europol criminelen een stap voor te zijn. 

Privacy

In de nieuwe wetgeving is ook een privacy-mechanisme ingebouwd. Om ervoor te zorgen dat de Europese regels voor gegevensbescherming nageleefd worden, is er een zogeheten ‘grondrechten-functionaris’ aangesteld. Ook de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming controleert de gegevensverwerking door Europol. Voor burgers bestaat de mogelijkheid hun door Europol verzamelde data op te vragen. Dat kan door contact op te nemen met Europol zelf, of een nationale veiligheidsdienst.

Het hoofdkantoor van Europol aan de Eisenhowerlaan in Den Haag was niet voor commentaar bereikbaar.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie