Europese wolf aan de leiband?

3 min. leestijd
Bron foto: iStock

De wolvenpopulatie neemt toe in de Europese Unie en daarom buigt het Europees Parlement zich over een resolutie waarmee het dier beter beheerd kan worden. Het roofdier geniet nu de hoogste Europese bescherming, zonder dat duidelijk is bij welk aantal dieren de bescherming wordt verminderd. Europarlementariërs Anja Hazekamp (PvdD) en Bert-Jan Ruissen (SGP) praten mee.

Een wolf bij de oren houden

Het beschermen van de wolf is een moeilijke kwestie die in veel landen al tot polarisatie heeft geleid tussen natuurbeschermers en veehouders. De Landbouwcommissie kijkt daarom of lidstaten de gelegenheid kunnen krijgen om de problemen aan te pakken. 

“Er moet een verantwoord beheer van de wolven komen, vooral waar deze roofdieren veel schapen en andere dieren doden”. Dat gebeurt volgens Ruissen vooral in regio’s met veel veehouderijen en weinig natuurgebied”. 

Minder beschermen

De Europarlementariër is daarom voorstander van de resolutie om de strikte bescherming van de wolf een trapje te verlagen: “Zo kunnen er regionale beheersplannen worden gemaakt die de schade van de wolven beperken. Maar natuurlijk moet de EU wel blijven monitoren hoe het met de wolf gaat.”

En de schade in Nederland? Die valt volgens Ruissen niet te onderschatten. “In november stierven er in Nederland alleen al 80 schapen door toedoen van de wolf, dat komt neer op 3 per dag. En dat terwijl we zo’n 10 tot 20 wolven hebben in ons land. Er zijn mensen die zeggen dat Nederland plek heeft voor 400 wolven. Als je kijkt naar de schade die we nu hebben, nou dan hou ik mijn hart vast.” 

Handen af van de wolf

“Het is toch vreemd dat de landbouwcommissie een resolutie heeft ingediend voor iets waar ze niet voor is bevoegd?”, opent Anja Hazekamp (PvdD) onthutst. “Het is de milieucommissie, de ENVI commissie, die hiervoor bevoegd is.”

Hazekamp vervolgt: “De huidige vogel- en habitatregels zijn een hoeksteen van de natuurbescherming in Europa. De regels zijn recent nog geëvalueerd en geschikt bevonden. De aanwezigheid van grote roofdieren hebben een positief effect op biodiversiteit en andere soorten, ze creëren een natuurlijk evenwicht.”

Andere boosdoener

“De problemen moeten overigens met preventieve maatregelen worden aangepakt, zaken die de wolvenpopulatie in Europa niet aantasten. Er zijn bijkomende uitzonderlijke maatregelen die kunnen verhinderen dat de wolf schade aanricht.”

Hazekamp concludeert met de woorden van voormalig Europees milieucommissaris Karmenu Vella: “Raak niet in paniek over schade die de wolven de landbouw aandoen, maar over de schade die de landbouw, zeker ook de schapenhouderij, veroorzaakt aan alle beschermende soorten uit de habitatrichtlijn.”