Europese ogen gericht op visetende aalscholver

Het Europees Parlement stemt vandaag over de toekomst van de aalscholver in Europa. En dat op Dierendag nog wel.

2 min. leestijd
Cormorant spreading its wings to dry on famous birdwatcher paradise Hornøya in Finnmark, Norway

Hij is vrijwel compleet zwart, met enkel wat kleur rond de snavel. Met schubben en vleugels als van een draak, vliegt hij over land en water naar zijn prooi. Wanneer hij zijn voedsel uit het water heeft gepikt, gaat hij met wapperende vleugels langs de kant zitten om op te drogen en van zijn maaltijd te genieten. Hoe indrukwekkend de aalscholver ook mag klinken, Europese vissers zijn niet blij met de visetende vogel.

Volgens een rapport van het Europees Parlement vormt de aalscholver een bedreiging voor de Europese watercultuur. Daar vallen onder meer visserskwekerijen onder. De aalscholver zou volgens het rapport inmiddels geen bedreigde diersoort meer zijn. Integendeel: de vogel zou uitgegroeid zijn tot een plaag voor Europese vissers. De wetenschap en de vissector zijn het echter niet eens over de situatie van het dier. 

Beschermde status 

Volgens de Europese Vogelrichtlijn uit 1979 zijn aalscholvers, net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, een beschermde diersoort. Op nationaal niveau is de aalscholver nog eens beschermd onder de Nederlandse Wet voor natuurbescherming. Maar in het Europees Parlement gaan de regels en criteria die bepalen of een diersoort nog wel bedreigd wordt, mogelijk op de schop. 

Het rapport van het Europees Parlement, waar vanmiddag in Straatsburg over wordt gestemd, roept de Europese Commissie op een beheersplan voor aalscholvers op te zetten. Zo’n beheersplan moet beter voorkomen dat aalscholvers ongehinderd hun gang kunnen gaan op viskwekerijen. Ook moeten vissers een vergoeding kunnen krijgen voor de eventuele schade die de vogel veroorzaakt.

Vogels tellen

De Belgische krant De Morgen schreef eerder dit jaar al over de tweestrijd tussen wetenschappelijk onderzoek en de vissector. Wetenschappers zeggen dat het aantal broedparen in Nederland historisch laag is en dat aalscholvers enkel kleine visjes wegsnoepen. Maar vissers trekken almaar aan de alarmbel vanwege de enorme overlast die het dier zou veroorzaken op de visserskwekerijen. De twee kampen lijken het maar niet eens te worden of de aalscholver nu echt om een Europese aanpak vraagt.

In Nederland werden afgelopen weekend in ieder geval honderdduizenden vogels geteld tijdens de jaarlijkse ‘Euro Birdwatch’. Dat is een jaarlijks evenement waarbij duizenden vogelaars in heel Europa tellen hoeveel trekvogels er richting het zuiden vliegen. Alhoewel de aalscholver volgens cijfers van de Vogelbescherming Nederland in de top 10 is geëindigd, stond de vogel wel onderaan het lijstje. 

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie