De wolf kwam naar Straatsburg

Het Europees Parlement stortte zich op de vraag wat we nu in hemelsnaam met de wolf aan moeten.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De wolf: leven en laten leven of gewoon afschieten? In Nederland heeft de discussie in elk geval al voor de nodige ophef gezorgd. Natuurliefhebbers stonden te springen bij de wedergeboorte van het dier. Wolven spelen namelijk een cruciale rol in het Nederlandse ecosysteem doordat ze zowat de enige natuurlijke vijand van grazers zijn, zoals reeën. Maar de boeren zijn woedend: zo’n wolf is namelijk ook niet vies van een lammetje of een kippetje hier en daar. 

Veel kan de Nederlandse landbouwsector echter niet doen tegen de eetlust van deze vleeseter. Wolven genieten immers de strengste Europese beschermde status. Omdat tegenstanders die status willen afschaffen, passeerde de discussie ook in het Europees Parlement te Straatsburg.

Afschieten

“Niets is zo vervelend als te moeten werken met achterhaalde wetgeving. De wolf kreeg zijn beschermde status toen het dier dertig jaar geleden met uitsterven werd bedreigd. Maar nu Europa ruim 21.000 wolven telt, is de situatie volstrekt anders”, vertelt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen bevlogen. “Als we nu niet ingrijpen, kijken we over tien jaar naar een leeg platteland. Geen boer durft dan nog zijn vee buiten te laten lopen.”

Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) kan zich daar ook in vinden: “Het wordt hoog tijd dat we ons in het Europees Parlement uitspreken over een duidelijker beleid rondom grote carnivoren.” Daarbij wil ze dat lidstaten gaan samenwerken en met een op maat gemaakte oplossing komen. “Zeggen dat het alleen over economische schade gaat, is te kort door de bocht. Wacht maar totdat je met je kinderen in het bos wandelt en een wolf tegenkomt, wat dan?”, besluit Schreijer-Pierik.

Leven en laten leven

Maar volgens natuurorganisaties is de vrees dat wolven ook mensen zouden aanvallen niet gegrond. “We begrijpen de ongerustheid, maar wolven zijn doodsbang van mensen en zullen van ons weglopen. Dat zit in hun genen ingebakken”, zei het Belgische Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek daar eerder over.

Europarlementariër Anja Hazekamp (PvdD) heeft dan ook totaal geen begrip voor de stemmen die oproepen om het dier hard aan te pakken: “Dat wolven hun weg hebben teruggevonden naar Nederland is juist goed nieuws voor de natuur. En het zijn gewoon prachtige dieren.” 

Hazekamp benadrukt daarnaast dat ze het hypocriet vindt om een punt te maken van een wolf die een paar schapen doodt, terwijl we wel een vee-industrie hebben waarin dieren dagelijks “hartverscheurend” behandeld worden: “Ik zou willen dat diegenen die zeggen dat we schapen moeten beschermen tegen de wolf, zich hard maken om samen met ons schapen tegen de mens te beschermen.” Volgens Hazekamp moeten we juist in tijden “waarin economische activiteit de grenzen van de natuur overschrijdt” de Europese natuurbescherming stevig overeind houden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie