Zo was de voorzitter van de Europese Commissie zonder overleg met de lidstaten naar Israël gereisd en sprak ze wel over de slachtoffers van de Hamas-aanval, maar vergat ze om Israël op te roepen om het internationaal oorlogsrecht te respecteren. Dat kwam haar op veel kritiek te staan.
EU-buitenlandbeleid
Het buitenlands beleid van de EU wordt door de lidstaten gemaakt en niet door de Europese Commissie, zo liet eerder deze week EU-buitenlandchef Borrell doorschemeren.
Om aan die onenigheid een eind te maken organiseerde Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, een extra online top. Een bijeenkomst met maar één bedoeling: het sluiten van de gelederen. Volgens premier Rutte is dat gelukt. “Iedereen zal natuurlijk andere accenten leggen, maar ik merk dat er grote mate van overeenstemming is.”
Overeenstemming
De leiders hebben drie punten afgesproken. Eén: Israël mag zich verdedigen. Twee: die verdediging moet wel binnen de grenzen van het humanitaire oorlogsrecht gebeuren. Drie: het risico op destabilisatie in de regio moet voorkomen worden.
Na afloop is er geen verklaring uitgegeven door de leiders. Dat was volgens premier Rutte ook niet nodig omdat in het weekend al een verklaring is opgesteld.
Aanval
Aan het eind van de vergadering kwamen ook de eerste berichten binnen over de aanslag op het ziekenhuis in Gaza. Premier Rutte kon er na afloop nog niet veel over zeggen.
Voorzitter Michel veroordeelde de aanval zonder een beschuldigende vinger naar een van de partijen uit te steken. “Een aanval op een essentiële infrastructuur, zoals een ziekenhuis, is niet in overeenstemming met het internationale recht.”
Hulp
Ook premier Rutte benadrukte dat de Europese leiders hadden afgesproken dat beide partijen het internationaal recht zo veel mogelijk moeten naleven. “Dat betekent dat er zo veel mogelijk brandstof en water richting Gaza moet blijven gaan.” Verder heeft Rutte tegen de andere EU-leiders gezegd dat vanuit Nederland tien miljoen euro beschikbaar komt voor humanitaire hulp aan Gaza.
Volgens voorzitter Michel is er verder uitgebreid gesproken over de situatie van de gijzelaars. De Europese Unie probeert te bemiddelen om alle gijzelaars vrij te krijgen. “We helpen iedereen die wil bemiddelen”, zo zei hij na afloop van de top.
Michel benadrukte eveneens dat kost wat kost moet worden voorkomen dat het conflict zich uitbreidt naar andere delen in de regio. “Dat kunnen we er niet bij hebben met een oorlog die gaande is in Europa.”
Lees meer elke ochtend in de Dagvangst, de nieuwsbrief met het laatste Europese nieuws.