Europese lappendeken aan coronamaatregelen voorkomen

3 min. leestijd

De constante dreiging van nieuwe mutaties van het coronavirus, zoals de Omikron-variant uit Zuid-Afrika, moet eensluidend worden beantwoord door de Europese Unie. Net als de Nederlandse minister van volksgezondheid, Hugo de Jonge, vrezen ook de Europarlementariërs dat er anders een lappendeken ontstaat aan regels. Het Europees Parlement maakt de balans op: hoe staat het ervoor met de Europese reactie op de pandemie?

Rest van de wereld vaccineren

Mohammed Chahim (PvdA) benadrukt dat de nieuwe golf van Covid-19 gevallen, onder meer door de opkomst van de Omikron-variant, erg zorgwekkend is. Wereldwijde vaccinatie lijkt de enige uitweg om nieuwe mutaties te voorkomen.

“Zolang we niet ook de rest van de wereld vaccineren, blijven we het risico lopen dat er nieuwe varianten opduiken waarbij we nog maar moeten afwachten of de huidige vaccins ons hiertegen beschermen. Dat is precies wat er nu gebeurd is met Omikron.”

Chahim stelt dat een betere, meer evenredige, verdeling van de vaccins alsook een kickstart van de productiecapaciteit in armere landen kan helpen. Het alternatief stemt Chahim sober: “Zo lang niet iedereen veilig is, is niemand veilig.”

Lichtpuntje

CDA-Europarlementariër Esther de Lange beaamt dat het aantal prikken in heel de wereld omhoog moet: “Europa neemt als grootste vaccindonateur en -exporteur hierin haar verantwoordelijkheid.” Tegelijkertijd moet Europa volgens De Lange ook naar haar eigen aanpak kijken. “Een gecoördineerde Europese aanpak van de coronacrisis heeft voor het CDA altijd voorop gestaan.”

En daar schuilt dan toch een lichtpuntje in deze beklemmende periode: “De wetenschap laat zien dat oppep-prikken nodig zijn om de bescherming tegen corona op peil te houden. Om een lappendeken van nationale regels te voorkomen, is nu Europees afgesproken om de duur van de coronacertificaten op 9 maanden vast te stellen.” Zo moet de coronapas Europees bruikbaar blijven terwijl de EU-landen hun boosters uitdelen. De QR-code is door de Europese Unie bedacht om het vrij verkeer van geteste, genezen of gevaccineerde personen te garanderen en te voorkomen dat landen hun grenzen sluiten.

Booster voor vrij reizen

In Den Haag betoogde Jaap van Dissel van het RIVM intussen dat de minder goede werking van de bestaande vaccins mogelijk gevolgen heeft voor het Europees gebruik van de coronapas, beter bekend als de QR-code. 

Van Dissel: “De coronapas gaat er van uit dat als iemand de infectie heeft doorgemaakt of twee keer is gevaccineerd, genoeg beschermd is. Dat zou voor Omikron anders kunnen liggen”.

Het zou kunnen betekenen, schetst Van Dissel, dat je pas een groen vinkje krijgt met de QR-app als je de booster in je arm hebt. Wat de gevolgen kunnen zijn voor het internationaal reizen en hoe de Europese politiek hier op moet reageren, weet Van Dissel niet: “Dat zijn de vragen, maar er zijn geen antwoorden nog”.

Aanstaande vrijdag wil zijn team zich buigen over de vraag of de coronapas in zijn huidige vorm nog wel gebruikt kan worden.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie