Europese Digitale Identiteit staat om de hoek

De Europese Digitale Identiteit is een stap dichterbij. Het Europees Parlement heeft met grote meerderheid voor de wet gestemd.

3 min. leestijd
Mobile phone personal data and cyber security threat concept. Cellphone fraud. Smartphone hacked with illegal spyware, ransomware or trojan software. Hacker doing online scam. Antivirus error.

De wereld wordt steeds digitaler. Voor veel verschillende online platforms moet een apart account worden aangemaakt die vaak allemaal persoonlijke gegevens verzamelt. Het idee achter de Europese Digitale Identiteit is dat je maar één account hebt en ook overzicht van je privacy. Het kan gebruikt worden voor belastingen, overheidsdiensten en inchecken in een hotel.

Omstreden wet

Het plan heeft veel kritiek gekregen. Met name over privacy en betalingen. “Waar stopt dit?”, vraagt Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) zich af. ”Kunnen we bijvoorbeeld in de toekomst alleen nog maar met een digitale euro betalen met de digitale portemonnee?” De vrees is dat in de toekomst kan worden bepaald waar je geld aan kan uitgeven en waaraan niet. Bovendien vindt de SGP dat er in Nederland al een goed werkend digitaal systeem bestaat, dus dat de Europese Digitale Identiteit helemaal niet nodig is.

Staatssecretaris negeert motie

Toen de ministers van alle EU-lidstaten twee jaar geleden gingen stemmen over het voorstel, kreeg staatssecretaris van Digitalisering Van Huffelen de taak om tegen het voorstel te stemmen. De staatssecretaris legde de motie naast zich neer en stemde namens Nederland toch voor. Ze zag “inhoudelijk geen aanleiding” om tegen te stemmen. Dat kwam in de Tweede Kamer op veel kritiek te staan. Indiener van de motie, Kamerlid Leijten (SP) noemde het “wereldvreemd”. Van Huffelen zei de Tweede Kamer wel erg serieus te nemen en dat het kabinet aangenomen moties vaak wel uitvoert.

Ook vanuit het Europees Parlement kreeg Van Huffelen kritiek. Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21): “Het Nederlandse kabinet heeft ingestemd met een Europese wet waar de Tweede Kamer expliciet nee tegen heeft gezegd. Als in de EU nationale parlementen worden genegeerd, waarom zijn we er dan überhaupt nog? De mensen die hierover moeten beslissen zijn de Nederlandse burgers via onze democratische procedures.”

PvdA stemt voor

Partij van de Arbeid stemde in de Tweede Kamer ook voor de motie om niet in te stemmen met de Europese Digitale Identiteit. Tijdens de stemming in het Europees Parlement stemden de PvdA Europarlementariërs echter wel voor het voorstel. Bij het eerste voorstel van de Europese Commissie zagen ze veel haken en ogen met privacy. Na de onderhandelingen met de ministers vinden ze dat veel beter is geregeld omdat gegevens veiliger en minder lang worden bewaard. GroenLinks, die samen met de PvdA de verkiezingen in gaat, heeft wel tegen het huidige voorstel gestemd.

Meer privacy

Tijdens de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten zijn er meer zekerheden voor privacy bij gekomen. Zo mag de Europese Digitale Identiteit nooit verplicht worden en moeten bedrijven en overheden altijd een andere optie aanbieden. Het plan voor een verplicht Europees BSN-nummer is ook van de baan. Tevens is het veel transparanter en is de broncode openbaar, behalve in heel uitzonderlijke gevallen. Daardoor kan iedereen zien hoe de Europese Digitale Identiteit werkt.

De wet hoeft alleen nog maar officieel te worden goedgekeurd door de ministers. De SGP en JA21 Europarlementariërs roepen de staatssecretaris op om alsnog tegen het voorstel te stemmen.

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie