Europese Commissie wil belangrijke technologie beschermen tegen buitenlandse invloed

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europese Commissie wil belangrijke technologie en infrastructuur beter gaan beschermen tegen buitenlandse beïnvloeding. De Commissie presenteerde dinsdag een nieuwe strategie. Die strategie moet ervoor zorgen dat cruciale technologieën in Europa blijven. En buitenlandse investeringen moeten strenger gecontroleerd worden.

Nieuwe strategie

Het valt de Europese Commissie op dat bedrijven buiten de EU steeds meer invloed uitoefenen op de technologische markt in de EU. Zo investeren Chinese staatsbedrijven zoals Huawei in Europese telecom-systemen. Ook koopt het Chinese bedrijf Cosco steeds meer invloed in Europese havens. Dit moet stoppen, vindt de Commissie.

De Commissie wil een Europese aanpak. In de strategie stelt de Commissie voor om risico’s beter te beoordelen. Zo wordt onderzocht welke invloed buitenlandse investeringen kunnen hebben op de energievoorziening en cyberveiligheid. Ook gaat men na of er cruciale technologie wordt gelekt naar het buitenland.

Goed plan

Europarlementariër Tom Berendsen (CDA) vindt het in ieder geval een goed plan. “In Nederland en Europa hebben we technologische innovaties en bedrijven waar de rest van de wereld jaloers op is. Maar we liggen te slapen als deze in buitenlandse handen vallen”, aldus Berendsen.

Hij vindt dat de EU zich niet gedraagt als een economische wereldspeler, hoewel de EU dat wel is. “De Commissie lijkt nu wakker geschud. Het is aan premier Rutte en zijn collega’s op de Europese top volgende week om deze strategie goed te keuren en tempo te maken.”

Mooi idee
Eerste reacties
Strak plan
Schiettent
Chefsache
Nieuwe wet

Meer over deze zes fases in het Europese besluitvormingsproces vind je hier.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie