Europese Commissie: Stikstofplannen gewoon uitvoeren

Wat later dan gehoopt, komt de Europese Commissie met een reactie op de boze boeren, de geschrokken minister voor Natuur en Stikstof Van der Wal en de verontwaardigde Kamerleden in Nederland.

2 min. leestijd

De Europese Commissie is onverbiddelijk voor Nederland. Op vragen van Brusselse Nieuwe over de stikstofproblemen en het boerenprotest antwoordt de Commissie in een e-mail: “Nederland moet de stikstofvervuiling bij de bron aanpakken, met name de landbouwsector. Dat moet zonder vertraging plaatsvinden.”

Volgens de woordvoerder van de Europese Commissie staan ze in zeer nauw contact met de Nederlandse autoriteiten. “De lijn van de Commissie is helder: zonder enige vertraging moet er nu wat gebeuren. Over alle oplossingen valt met Brussel te praten, maar elke maatregel die door Den Haag wordt voorgesteld moet wel werken en daarvan willen we het bewijs zien, voor we zeggen ‘doe maar’.”

In Den Haag wordt ondertussen, een dag na het grote boerenprotest, gesproken over de voorgestelde stikstofmaatregelen. Voor het debat is een hele dag uitgetrokken.

Niet op de stoep

We hebben de Europese Commissie ook gevraagd wat ze vinden van de acties en bedreigingen tegen Nederlandse politici. Hoewel de Europese Commissie geen aanbevelingen doet aan nationale politici, wil de woordvoerder wel wat kwijt over de bedreigingen. “Dat is totaal onacceptabel. Politici bedreig je niet, alleen omdat ze een ander politiek standpunt hebben. De plek voor publiek debat is in de publieke ruimte, in het parlement en de media, niet op de stoep van een politicus, in diens privéruimte in het bijzijn van familie.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie