Europese Commissie presenteert nieuwe gasplannen

De Europese Commissie heeft naar eigen zeggen dag en nacht gewerkt aan nieuwe plannen om de gascrisis aan te pakken.

2 min. leestijd
Flaming gas burners on household kitchen stove with an exchange graph of the growth in the cost of natural gas prices

Nadat Nederland en Duitsland onlangs met een voorstel kwamen, presenteerde de Europese Commissie vanmiddag in Straatsburg haar voorstel voor nieuwe gasplannen. Het voorstel van de Commissie is gebaseerd op drie pijlers: gezamenlijke gasaankopen, prijsdalingen en solidariteit. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen benadrukt: “Het zijn uitzonderlijke en tijdelijke maatregelen.”

Komende winterjaren op de kaart

Allereerst wil de Commissie dat de EU-lidstaten gezamenlijk gas gaan kopen en dat de vraag naar gas op elkaar wordt afgestemd, zodat er er zo efficiënt mogelijk gehandeld kan worden. Om niet alleen op de komende winter vooruit te blikken, maar ook op de winters van 2024 en 2025, moeten er stevige juridische middelen komen. Die moeten ervoor zorgen dat bij het sluiten van overeenkomsten bij gezamenlijke gasaankopen, de rechten en plichten van de EU-lidstaten bij die aankopen voor iedereen duidelijk zijn. De lidstaten moeten onderhandelen over hoe de juridische middelen eruit gaan zien.

Ten tweede komt de Europese Commissie met een aantal voorgestelde maatregelen om de gasprijzen te verlagen. Een prijsplafond zit daar niet tussen; er zal op andere manieren moeten worden gekeken hoe de prijzen omlaag kunnen de komende winters. Dat kan bijvoorbeeld door een prijscorrectiemechanisme op te zetten dat kan bijdragen tot prijsstabiliteit en uiteindelijk ook een daling van de gasprijzen. Per definitie moet een prijscorrectiemechanisme ervoor zorgen dat de beursprijzen dalen, waardoor op termijn ook de prijzen van goederen – in dit geval gas – gaan dalen.

Als laatste wil de Europese Commissie met haar nieuwe gasplannen er natuurlijk voor zorgen dat er genoeg gas geleverd blijft worden aan Europa. De Commissie wil dat de lidstaten elkaar daarbij gaan helpen. Solidariteit staat daarbij hoog in het vaandel: gas moet eerlijk worden verdeeld. Ook daar zullen de EU-lidstaten ongetwijfeld de komende tijd hun eigen ideeën over laten horen.

Meer weten over de reacties op de gasplannen van de Europese Commissie en wat die mogelijk voor Nederland betekenen? Abonneer je op onze Klimaat & Energienieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie