Europese Commissie presenteert antwoord op het arbeidstekort

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Nederlandse ondernemers worstelen met een overvloed aan openstaande vacatures. Niet alleen in Nederland heerst een arbeidstekort, maar in heel Europa. De Europese Commissie heeft een actieplan om de tekorten aan te pakken.

De Commissie maakte al een lijst met 42 beroepen waaraan in de hele EU een chronisch tekort is. Dit zijn vooral praktische beroepen als elektricien, timmerlieden, dakdekkers en lassers. Maar ook ingenieurs in bijna elk veld, dokters en ICT’ers zijn erg gewild. Om deze tekorten aan te pakken gaat de Commissie samenwerken met lidstaten en vakbonden.

Zelf gaat de Commissie projecten financieren om jongeren bij te scholen en werkloosheid tegen te gaan, en meer mogelijkheden te onderzoeken voor flexibel pensioen. De Commissie spoort de lidstaten aan om de belastingen voor lage inkomens te verlagen, verder te digitaliseren en het onderwijs aan te passen om de tekorten te verminderen. Van vakbonden verwacht de Commissie dat ze betere werkomstandigheden afdwingen, werkgelegenheid voor ouderen bevorderen en intimidatie in de gezondheidssector aanpakken.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie