Europese Commissie deelt analyse over Nederlandse economie

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

“De Nederlandse economie is erg afhankelijk van Duitse en Belgische import.” Zo begint de economische analyse van de Afdeling Economische en Financiële zaken van de Europese Commissie. Ook van andere landen maakt deze afdeling economische analyses, die zijn belangrijk voor zowel de Europese Commissie als het Europees Parlement.

Wat opvalt, is dat de Nederlandse arbeidskosten afgelopen jaar sneller groeiden dan het Europees gemiddelde, wat waarschijnlijk dit jaar weer gebeurt. Toch zijn er geen zorgen over het concurrentievermogen van Nederland, omdat de lonen juist weer heel traag stegen in 2022 ten opzichte van het Europees gemiddelde.

Abonneer je nu op de nieuwsbrief De week van de euro

Zowel de schulden van particulieren als bedrijven zijn erg gedaald in Nederland, hoewel ze voor Europese standaarden nog steeds hoog zijn. De analyse wijt dat vooral aan de hoge inflatie en de groeiende economie. Ze doet dit wel met de waarschuwing dat huishoudens met hoge schulden onder druk komen te staan door de hoge rentes.

De analyse deelt ook nog een paar tips voor Nederland om het woningtekort aan te pakken. Nederland zou de belastingvoordelen voor eigen woningbezit kunnen terugdringen, hypotheekregels strenger kunnen maken, nieuwbouw subsidiëren en meer bouwgrond aanwijzen. Dit zijn de voornaamste adviezen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie