Europees Hof stelt strenge eisen voor afschieten wolf

Wolven mogen niet zomaar worden afgeschoten, zegt het Europees Hof. Ook al zorgen ze voor schade. BBB en SGP vinden dat de status van de wolf snel omlaag moet. Op tafel ligt het voorstel van de Commissie om de status te verlagen van ‘strikt’ naar ‘gewoon’ beschermd. Hierover moeten de milieuministers de komende maanden een standpunt innemen. Nederland zal volop meedoen aan de gesprekken.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Wolven mogen niet zomaar worden afgeschoten, ook al richten ze schade aan. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. Veehouders moeten zelf voldoende maatregelen nemen, zoals het plaatsen van hekken. En er moet ook gekeken worden naar de omvang van de wolvenroedels.

Volgens het Hof mogen maatregelen de populatie niet aantasten. “De algemene doelstelling is om een gunstige instandhoudingstatus van de wolvenpopulatie te handhaven of te herstellen”, zo zegt het Hof van Justitie. Hoewel het vonnis een aantal weken geleden al werd uitgesproken, is pas deze week de achterliggende motivatie openbaar geworden. Het gaat om een zaak, die was aangespannen tegen de regio Tirol in Oostenrijk, omdat het provinciale bestuur toestemming had gegeven om een wolf af te schieten, nadat deze wolf twintig schapen had gedood.

Nederland

De uitspraak van de Europese rechter heeft ook gevolgen voor Nederland. Voor Europarlementariër Sander Smit (BBB), toont de uitspraak aan dat er snel werk moet worden gemaakt van de verlaging van de beschermende status van de wolf in de EU. Smit wil dat “gericht afschieten van probleemwolven, die landbouwhuisdieren aanvallen of zelfs menselijke nederzettingen onveilig maken, volledig mogelijk wordt.” Volgens de BBB zal het verlagen van de beschermde status van de wolf provincies “flexibiliteit, maatwerk en mogelijkheden bieden om zelf te bepalen in hoeverre en hoeveel wolven worden toegestaan in gebieden.”

SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, die al eerder resoluties in het Europees Parlement over de wolf indiende, sluit zich daarbij aan. “Deze uitspraak laat zien hoe belangrijk het is dat de beschermde status van de wolf op EU-niveau afgezwakt wordt”, zegt hij. “Het is nu zaak dat de Raad (de ministers van de EU-landen) daar eindelijk mee gaat instemmen.”

De BBB vindt eveneens dat de ministers haast moeten maken. Smit hekelt de regeringen van Spanje, Portugal, Ierland, Luxemburg en Duitsland, die volgens hem het verlagen van de beschermde status van de wolf te veel uitstellen. Bij de laatste vergadering in mei vroegen die landen namelijk extra informatie, zodat er geen besluit kon worden genomen.

Verlaging bescherming

Op tafel ligt het voorstel van de Europese Commissie om het beschermingsniveau voor wolven te verlagen van ‘strikt beschermd’ naar ‘gewoon beschermd’. Dat voorstel is eind vorig jaar op tafel gelegd, na een snelle inspraakronde, waar ook de Nederlandse provincies aan hebben meegedaan.

De milieuministers, die hierover gaan (niet de landbouwministers), moeten de komende maanden een standpunt formuleren. Het comité dat de lijst met beschermde diersoorten opstelt, vergadert namelijk in december. De EU-lidstaten moeten tot een akkoord komen, een gezamenlijk standpunt. Tot op heden heeft Nederland zich onthouden van een standpunt in Europa, omdat in ons land een discussie werd gevoerd. Nu die discussie is afgelopen en er een nieuw kabinet is aangetreden, kunnen de ministers volop meedoen aan de gesprekken in Brussel. 

Van Smit moet EU-voorzitter Hongarije opschieten. Hij wordt op z’n wenken bediend door János Bóka, de Hongaarse minister van Europese zaken. “Hier gaan we hard aan werken”, zo zei hij nadat de uitspraak van het Europees Hof openbaar werd.