Europarlementariërs: ‘Voorlopig geen plek in EU voor Turkije’

2 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Turkije mag van Europarlementariërs voorlopig geen lid worden van de Europese Unie. Europarlementariërs die zich bezighouden met buitenlandse zaken stemden in met de oproep van Europarlementariër Malik Azmani (VVD). Daarnaast moet EU-lidmaatschap gescheiden blijven van NAVO-toetredingen.

Kandidaat

Turkije is kandidaat-EU-lidstaat sinds 1999. De EU is sinds dat moment in gesprek met Turkije. Het land moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om lid te worden. Maar sinds 2016 liggen de onderhandelingen stil. In 2016 gooide de Turkse president aanhangers van een oppositielid massaal in de gevangenis na een militaire coup.

Erdogan zei eerder nog Zweden als NAVO-lid alleen goed te keuren als de onderhandelingen voor Turks EU-lidmaatschap weer hervat zouden worden. Daar kwam hij een paar dagen later op terug en trok zijn veto over Zweeds NAVO-lidmaatschap in.

Lidmaatschap

Turks lidmaatschap van de EU zit er sowieso niet in, volgens Europarlementariërs. Ze bevestigen dat Turkije nog steeds kandidaat-EU-lid is, dat het een gewaardeerd NAVO-lid is en dat er beter met het land samengewerkt moet worden. Maar om EU-lid te worden, zijn drastische veranderingen nodig in het beleid van de Turkse regering.

Overigens is de kans dat Turkije EU-lid werd altijd klein geweest. Niet alleen het Europees Parlement heeft er weinig zin in, ook lidstaten zien weinig heil in toetreding van Turkije. Erdogans autocratische trekken staan ver van de Europese waarden. Daarnaast is het land ontzettend groot en zou het de werking van de EU compleet om kunnen gooien.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie