Europarlementariërs roepen op: “Annuleer EuroPride Belgrado niet”

145 Europarlementariërs, onder wie negen Nederlanders, vragen in een gezamenlijke brief aan de Servische president Aleksandar Vučić om de EuroPride 2022 niet af te gelasten.

2 min. leestijd
Rear view of people in the pride parade. Group of people on the city street with gay rainbow flag.

EuroPride zou dit jaar in de Servische hoofdstad Belgrado plaatsvinden. Het zou daarmee de eerste stad in Zuidoost-Europa zijn waar het evenement wordt georganiseerd. Maar vanwege de hoge inflatie en de oplopende spanningen met Kosovo, uit Vučić de vrees dat extremistische groepen een bedreiging zullen vormen voor het evenement. Toch is het evenement volledig annuleren geen goede keuze volgens de Europarlementariërs. 

Pride: “Een steunpilaar voor sociale zichtbaarheid van de lhbtq+-beweging”

Volgens de Europarlementariërs vormen deze demonstraties vreedzame instrumenten waarmee een politiek signaal kan worden gegeven. En dat is des te belangrijker in een land als Servië waar de lhbtq+-gemeenschap, net als in andere Balkanlanden, nog dikwijls geconfronteerd wordt met discriminatie. “Geen enkel Europees land is erin geslaagd discriminatie uit te bannen, wat aantoont waarom de strijd om een einde te maken aan ongelijkheid en discriminatie alle politieke steun nodig heeft die het kan krijgen,” schrijven de Europarlementariërs in de brief.

De mogelijke gevaren ontkennen de Europarlementariërs niet: “Tegenprotesten zijn vaak gewelddadig, maar helaas is dat niet nieuw voor de prides,” schrijven de Europarlementariërs verder. Hoe garandeer je dan de veiligheid van de deelnemers? De Europarlementariërs roepen de organisatoren van de EuroPride op om “voldoende rechtshandhaving in te zetten om de veiligheid te garanderen, om er zo voor te zorgen dat alle aanwezigen hun recht op een vreedzame bijeenkomst en de vrijheid van meningsuiting veilig kunnen uitoefenen.” Met andere woorden: zet zoveel mogelijk politiemensen in om mogelijke bedreigingen uit extremistische hoek snel de baas te zijn.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie