Leden Europees Parlement ontvangen bonus voor aanwezigheid festiviteiten Europadag

Over een week is het uitgebreid feest in de EU. Op 9 mei is het Europadag. Er wordt gevierd dat op die dag, in 1950, de Franse minister Robert Schuman het startschot gaf voor het begin van de Europese Unie. Leden van het Europees Parlement krijgen een vergoeding voor hun deelname aan die festiviteiten.

3 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

De Europarlementariërs die aanwezig zijn op de festiviteiten voor Europadag kunnen een aardig zakcentje verdienen. In totaal kunnen ze 1050 euro binnenhalen door aanwezig te zijn. Er zijn drie dagen waarop ze elke dag 350 euro krijgen. Vorige week in Straatsburg, deze week in Brussel en volgende week in Luxemburg.  Dat blijkt uit een brief aan alle Europarlementariërs, die Politico in handen heeft gekregen. Daaruit blijkt ook dat er niet wordt gecheckt of de Europarlementariërs daadwerkelijk meedoen aan de festiviteiten. Ze hoeven alleen maar een handtekening te zetten op locatie om het geld te ontvangen. Europarlementariër Rob Roos (Onafhankelijk) vertelt tegen Politico wat hij ervan vindt: “De echte gelovigen van Europadag zouden er sowieso moeten zijn. Maar blijkbaar moeten ze deelnemers ‘kopen’.”

“Dat is inderdaad wel een lokkertje,” zegt Europarlementariër Michiel Hoogeveen (JA21) tegen de Brusselse Nieuwe. “Dat is enthousiasme kopen. Zo voelt dat wel.” Andere politieke partijen hebben niet gereageerd op de vraag of ze de bonus ontvangen en wat ze daarvan vinden.

De persdienst van het Parlement zet wel wat context bij de bonussen. Ze merken op dat Europarlementariërs recht hebben op een vergoeding voor elke dag dat ze een vergadering van het Parlement bijwonen. Dat is om de kosten te dekken terwijl ze niet thuis zijn. De festiviteiten op 9 Europa vallen ook onder deze regeling.

Europadag

Schuman kwam in 1950 met de ‘Schumanverklaring’. Daarin pleitte hij voor een organisatie waar de productie van kolen en staal door Frankrijk en Duitsland onder gemeenschappelijk beheer kwam. Daar kwamen een paar andere landen, waaronder Nederland, bij en in 1952 had je officieel de voorloper van de EU: de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal.

Om dat te vieren zijn er veel festiviteiten op de dag zelf, maar ook van tevoren. Zo zijn alle EU-instellingen open voor het publiek op zaterdag 4 mei in Brussel. Daar is veel te zien en te beleven. 

Feest in Nederland

Ook in Nederland wordt het uitgebreid gevierd. Zo hebben betrokken burgers opgeroepen om massaal op 9 mei de Europese vlag uit te steken. Ze stellen dat Europa ons veel goeds brengt en willen, juist in deze tijden, steun geven voor een sterk Europa. Ook kan je ‘EuropaNacht’ vieren in Paradiso in Amsterdam. Daar wordt dezelfde avond de Grote Europashow van de Kiesmannen gehouden.

Europadag in Luxemburg

Omdat 9 mei gewoon een doordeweekse dag is, wordt het minder uitgebreid gevierd op de dag zelf. Het feest wordt dan gevierd in Luxemburg, het enige land waar Europadag een nationale feestdag is. In de stad kan je ook het Europees Parlement bezoeken. Er staat het secretariaat van het Parlement. Vroeger zijn er daadwerkelijk voor meer dan een decennium vergaderingen gehouden, maar sinds 1981 niet meer. Op de Europadag wordt daar het grootste interactieve informatiecentrum over de EU in de Europese Unie geopend.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie