Europarlementariër Vera Tax (PvdA) uitgeroepen tot prinses carnaval

In Venlo even geen man aan het stuur van de carnavalsvereniging, maar een vrouw. Niemand minder dan Europarlementariër Vera Tax stond er zaterdag met de scepter op het podium.

2 min. leestijd
(Bron foto: Vera Tax)

Het is een ongebruikelijk gezicht op zaterdagavond in Venlo. Europarlementariër Vera Tax stond er opeens op het podium, niet in haar rol als volksvertegenwoordiger, maar als prinses Vera I. De eerste vrouwelijke prinses van haar carnavalsvereniging in Venlo.

Gendergelijkheid

Tax was in het verleden gemeenteraadslid en wethouder in Venlo. In het Europees Parlement houdt ze zich bezig met vrouwenrechten en gendergelijkheid. Ze is blij met haar verkiezingsoverwinning. “Dit is een heel belangrijk moment. Iedereen begrijpt dat toen carnavalsverenigingen ontstonden, vrouwen nooit tot prins carnaval verkozen werden, maar we leven nu in 2023. En als je van carnaval houdt, dan is het moeilijk om daar een conflict over aan te gaan. Daarom is het zo tof dat de mannen van de carnavalsvereniging Gaaskaetel hebben gezegd dat het tijd is voor een vrouw”, zegt ze tegen 1Limburg.

Carnaval

Carnavalsverenigingen in Limburg kiezen ieder jaar een prins. Een prins of prinses carnaval treedt de rest van het seizoen op als een soort ceremoniemeester. Zo is de prins een belangrijk onderdeel van de carnavalsoptocht en zit hij of zij de zittingen voor. Vaak doen ze dat samen met een hofnar of adjudant. Tax regeert dit jaar op haar manier dan ook met twee vrouwelijke adjudanten.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie