Europarlementariër Reuten (PvdA) wil dat toetredingsgesprekken met Georgië worden opgeschort

2 min. leestijd
(bron foto: iStock)

Europarlementariër Thijs Reuten (PvdA) wil graag dat EU-buitenlandchef Josep Borrell actie onderneemt tegen de Georgische overheid. Reuten is fel tegen de nieuwe wet inzake “buitenlandse invloed”, waarin staat dat organisaties die meer dan 20 procent van hun financiën uit het buitenland krijgen, zich moeten laten registreren als ‘door het buitenland beïnvloed’. Reuten noemt de wet “sabotage van de Georgische democratie in Russische stijl.” Rusland heeft een gelijkaardige wet, die wordt gebruikt om kritische media en mensenrechtenorganisaties de mond te snoeren.

Samen met een paar andere Europarlementariërs vraagt hij Josep Borrell om een Europese tegenreactie. Reuten ziet graag dat alle politici die hebben meegewerkt aan de aanname van deze wet “beperkende maatregelen” opgelegd krijgen. Wat die maatregelen precies inhouden, mag Josep Borrell invullen. Als het aan de PvdA’er ligt, worden de gesprekken met Georgië over mogelijke toetreding tot de EU stopgezet zolang deze wet bestaat. Georgië is op dit moment kandidaat-lidstaat van de EU.

Reuten ziet het liefst dat de EU de Georgische burgers snel een hart onder de riem steekt. “We moeten laten zien dat we onze lessen hebben geleerd en het Georgisch volk nú steunen. Niet volgende maand, niet volgend jaar.”

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie