Europa zoekt geld voor vluchtelingen

2 min. leestijd
Shegini, Ukraine – March, 2019: Traffic jam at the Shegini-Medyka checkpoint at the Ukrainian-Polish border, vehicles waiting for border and customs formalities

De Europese Commissie is op zoek naar extra geld voor de opvang van de miljoenen vluchtelingen uit Oekraïne. Tot op heden is 17 miljard euro uitgegeven. Dat geld komt uit verschillende potjes, maar de bodem raakt in zicht en dus wordt gezocht naar mogelijkheden om geld uit de begroting voor de komende jaren nu al te kunnen uitgeven.

Volgens Europees Commissaris Johansson moet er een noodplan komen voor de huidige crisis. Hoewel het aantal vluchtelingen dat dagelijks de grens oversteekt afneemt, zijn het nog steeds gigantische aantallen, maar in Oekraïne zelf verblijven nog miljoenen burgers die wellicht de komende tijd op de vlucht gaan voor het oorlogsgeweld.

Tien punten plan

Hoewel de meeste mensen in Polen, Hongarije, Roemenië en Moldavië willen blijven, trekken steeds meer vluchtelingen verder Europa in. Landen waar al veel Oekraïners wonen zoals Spanje, Italië en Portugal zijn daarbij in trek.

De Europese ministers, met in hun midden ook de Nederlandse staatssecretaris Eric van den Burg, willen de vluchtelingen eerlijk over de Europese Unie verdelen. Ze hebben daarvoor een tien punten plan besproken.

1 Goede registratie;

2 Gecoördineerde aanpak vervoer vluchtelingen;

3 In kaart brengen opvangcapaciteit;

4 Overzicht maken van waar de vluchtelingen nu zitten;

5 Extra aandacht kinderen;

6 Maatregelen tegen mensenhandel;

7 Helpen Moldavië met overbrengen vluchtelingen naar EU;

8 Opvang vluchtelingen in Canada, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk;

9 Inschakelen Europol;

10 Extra Europees geld voor opvang vluchtelingen.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie