Europa wil Russisch geld voor Oekraïne

1 min. leestijd
(Bron foto: iStock)

Naast een speciaal onderzoekscentrum dat bewijs van oorlogsmisdaden in Oekraïne verzamelt, gaat Den Haag nog een kantoor huisvesten. 43 Europese landen zetten met financiële steun van de EU een organisatie op die gaat registeren hoeveel schade Oekraïense burgers hebben opgelopen. De bedoeling is dat Rusland na de oorlog die schade vergoedt.

Europese regeringsleiders en staatshoofden kwamen 16 en 17 mei in IJsland bij elkaar om het te hebben over de oorlog in Oekraïne en de mensenrechten. Concreet resultaat: een compensatiemechanisme dat Oekraïne en haar burgers moet helpen de schade te vergoeden.

Den Haag

In Den Haag komt een kantoor waar een lijst wordt opgesteld van de schade. Schade die Rusland en Russische oligarchen later moeten terugbetalen. Kortom: Europa wil poen zien.

“Rusland moet zich verantwoorden”, zegt premier Mark Rutte. “Ook voor de schade die het land veroorzaakte in Oekraïne.” De premier van Oekraïne, Denys Shmyhal, is blij met het compensatiemechanisme. Hij nodigt andere landen uit om zich erbij aan te sluiten.

De EU geeft in ieder geval 1 miljoen euro uit om het kantoor op te zetten. De bedoeling is om zo snel mogelijk aan de slag te gaan.

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie