Net voor de Europese verkiezingen publiceerde Reinier van Lanschot, toen nog de beoogde lijsttrekker voor Volt-Nederland, zijn boek Wij zijn Europa. Het boek belicht de geschiedenis van de Europese Unie. Van Lanschot geeft de lezer zijn visie op dit unieke project van internationale samenwerking.
In het boek duikt Van Lanschot, soms op ludieke wijze met zogeheten memes, de geschiedenis in. Hoe kwam de EU tot stand en welke successen heeft de Europese Unie Nederland gebracht? Wat in Brussel gebeurt, de stad waar de meeste EU-instellingen gevestigd zijn, heeft een grote invloed op 450 miljoen Europeanen, betoogt de inmiddels verkozen Europarlementariër. De Europese samenwerking is uniek, verstrekkend en succesvol, vindt hij. Maar dat verhaal wordt zelden verteld en gehoord.
Niet zonder kritiek
Hoewel Van Lanschot tevreden terugkijkt op de totstandkoming van de EU, heeft hij ook kritiek op het project. De EU schiet tekort en de uitdagingen blijven groot. In de ogen van Van Lanschot is de werking van de EU niet democratisch genoeg. EU-landen kunnen beleidsmakers ‘gijzelen’ door hun veto uit te spreken en de enige rechtstreeks verkozen politici in Brussel, de Europarlementariërs, hebben niet het recht zelf wetsvoorstellen in te dienen.
Wij zijn Europa is een ideaal boek voor de Europese leek. Voor de Nederlander die zich verbonden voelt met Europa, maar dat gevoel niet kan verwoorden. Van Lanschot maakt de EU toegankelijk en begrijpelijk en zet de geschiedenis van de Europese Unie in een nieuw daglicht.