Europa onder de parasol | De Eurogroep als decor voor een Griekse tragedie

Zomerse leestip van redacteur Jasper Roorda.

2 min. leestijd

‘Adults in the Room: My Battle with Europe’s Deep Establishment’ van Yanis Varoufakis

Het is januari 2015. In de nasleep van de Griekse schuldencrisis wordt Yanis Varoufakis, een econoom met een cowboyimago, onverwacht benoemd tot de nieuwe minister van Financiën. Vol idealisme begint hij aan de onderhandelingen met de zogenaamde ‘trojka’: de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank (ECB). Varoufakis hoopt de verstikkende bezuinigen die schuldeisers Griekenland hebben opgelegd, te verlichten.

In de autobiografie ‘Adults in the Room’ geeft Varoufakis een kijkje achter de schermen van de tumultueuze Europese schuldencrisis van het begin van de jaren 2010. Hij neemt de lezers mee op een onthullende reis, door de gangen van de macht. Daarbij openbaart hij de verborgen strijd, de deals in achterkamertjes en de politieke manoeuvres die het lot van Griekenland hebben bezegeld. Een glansrol is hierbij weggelegd voor antagonist Jeroen Dijsselbloem, onze voormalige minister van Financiën. Het resultaat: een boeiend stukje Europese geschiedenis waarvan de toon niet zou misstaan in RTL-Boulevard. 

Griekse tragedie

Het boek doet je denken aan een hedendaagse Griekse tragedie. Varoufakis die het Griekse volk wil redden van de bezuinigingshonger van de snoeiharde Brusselse schuldeisers. Maar vaak doet de heldenrol die Varoufakis zichzelf toedicht ook denken aan Icarus die te dicht bij de zon vliegt. Aan Varoufakis’ zelfvoldaanheid kan menig voetballer nog een puntje zuigen.

Toch zullen de lezers met voldoende zitvlees beloond worden. De kracht van het boek ligt in Varoufakis’ openhartige portrettering van de Eurogroep-vergaderingen. Geregeld kwam het hier tot een botsing tussen de EU-ministers van Financiën van de eurozone. Varoufakis onthult de schadelijke gevolgen van het tegen elkaar uitspelen van de eurolanden. Nationale belangen werden belangrijker geacht dan het gezamenlijke Europese ideaal.

Moreel verkeerd

Gedurende het hele boek is Varoufakis onverholen kritisch over de dominante economische ideologie die de crisis in stand hield. Hij betoogt dat de bezuinigingsmaatregelen opgelegd aan Griekenland niet alleen economisch ondoordacht waren. De maatregelen waren ook moreel verkeerd. Ze straften gewone burgers voor de fouten van financiële instellingen. Varoufakis schrijft met passie en overtuiging en spoort lezers aan om tegen economische heilige huisjes te schoppen. 

Dit boek is een must-read voor iedereen die wil weten hoe het precies gaat achter de schermen, aan de Europese vergadertafel. En zeg nu zelf: hoeveel ministers van Financiën zijn bereid de vuile was van hun Europese collega’s buiten te hangen?