Europa is niet onze grootste financiële zorg

4 min. leestijd

De Algemene Financiële Beschouwingen, het jaarlijkse debat over de inkomsten en uitgaven in de Tweede Kamer, is vanmorgen in Den Haag van start gegaan. Minister Wopke Hoekstra beantwoordt de vragen van kamerleden over de Nederlandse begroting voor volgend jaar. Hoe vaak gaat het dan over de Europese Unie? Onze redacteur viste de Europese krenten uit de pap.

“De Europese Unie” of “Europa” waren bepaald niet de vaakst genoemde woorden tijdens het debat. Waarschijnlijk waren dat “energieprijzen”, “woningcrisis” of “brede welvaart”.

Af en toe kwam Europa om de hoek kijken:

Het debat start met een uithaal van Teun van Dijck (PVV). Hij vraagt minister Hoekstra hoe het ging bij Ecofin en hoe ze daar reageerden op “het nieuws.” Hij doelt hier op de vergadering waar alle EU-ministers van financiën gisteren waren. Hij vraagt zich af of zij Hoekstra nog serieus nemen, nadat bleek dat hij geld had geïnvesteerd in een bedrijf via een brievenbusfirma in een belastingparadijs. Dat terwijl hij als minister belastingparadijzen bestrijdt. “Is hij hierop aangesproken door Italië?” Het land dat Hoekstra zelf ook regelmatig aanspreekt op hun financiële beleid.

Europese begroting

De financiën van Europese landen kwamen ter sprake. Het CDA bracht het debat daarover op gang door over de hoge staatsschulden van andere EU-landen te beginnen. “De Eurozone is goed uit de coronacrisis gekomen, maar hoge staatsschulden kunnen een risico vormen voor deze groei”, aldus Inge van Dijk. Nederland moet daarom zelf onderzoek doen naar de financiële situatie van landen in de Europese Unie. Op deze manier zouden we met een onderbouwd verhaal de Europese begrotingsregels mede kunnen opstellen. Als we zelf onze feiten op orde hebben, hoeven we niet de mening van landen als Frankrijk en Duitsland te volgen, wanneer we moeten stemmen over de steunbedragen die landen ontvangen.

Hoe we onze mening vormen, maakt niet uit volgens Farid Azarkan van DENK. “Als we vervolgens landen als Griekenland en Spanje er niet op aanspreken wanneer zij de regels overtreden, blijft dit een theoretische oefening.” We kunnen andere landen pas aanspreken als we zelf een mening hebben”, vindt Van Dijk. We moeten die strijd dan ook harder voeren als we dat belangrijk vinden, reageert Azarkan. “Dan moeten we de minister ook constant de opdracht geven om daar iets over zeggen als hij naar Brussel gaat.”

Het Nederlandse begrotingstekort ligt onder de Europese norm van 3 procent. We moeten zuinig blijven, maar hoeven niet gierig te zijn, zegt Eelco Heinen (VVD). Volgens zijn partij mogen we onze staatsschuld best een beetje laten oplopen door geld te lenen voor investeringen in de energietransitie. 

Energieprijzen

Zowel in Den Haag als in Straatsburg staan de hoge energieprijzen hoog op de agenda. De vraag komt regelmatig voorbij: wat kunnen we concreet doen voor die huishoudens die in de kou zitten deze winter? De gasprijs blokkeren zoals Frankrijk, opperen verschillende oppositiepartijen. Zolang Rusland de gaskraan dichthoudt, kunnen we dat niet doen, zegt Pieter Grinwis (CU).
De VVD wil meer investeren in kerncentrales. “Maar die staan er niet van vandaag op morgen.”

Defensie

Europa kwam nog aan bod in losse voorstellen van verschillende partijen, maar het was geen druk besproken onderwerp. De VVD haalde als enige partij de internationale veiligheid aan. De 300 miljoen euro extra voor defensie stemt Eelco Heinen tevreden. Maar zicht op wat er nodig is om aan onze internationale verplichtingen te doen, dat mist hij nog. Want Nederland haalt nog steeds niet de NAVO-norm van 2 procent van de begroting, terwijl we dat volgens NAVO-afspraken wel zouden moeten doen.

Ook moet er geld zijn voor Europese defensie, vindt Heinen. Niemand ging daar vanmiddag op in, mogelijk omdat de VVD hier een controversieel punt aansnijdt. Er woedt een hevige discussie over het vormen van een Europese defensiemacht. Voorstanders willen dat de EU zo meer gezag uitstraalt op het internationale toneel. Tegenstanders vinden defensie helemaal geen taak voor de EU, want daar is de NAVO al voor, zeggen ze.

Bekijk hier de sprekerslijst en de behandelde nota’s

Lees ook: Hoekstra is nu geen Europese begrotingshavik

Het gras is altijd groener bij de buren.
Verken je horizon en ga ook eens vissen in een andere vijver!

Word lid Meer informatie